Een foto met een exotisch dier aan een ketting, of snorkelen met walvishaaien die gevoerd worden om toeristen tevreden te stellen. Dat zou reisplanner Amy van Loon nu nooit meer doen. Ze zet zich in om de aarde te beschermen, ook op reis. Lees haar verhaal.
Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?
Hoi, ik ben Amy van Loon ik ben persoonlijk reisplanner met de focus op duurzamere reizen, daarnaast schrijf ik graag op mijn reisblog Home Made Adventures en bezoek ik maar al te graag veel leuke plekjes.
Voor mij is duurzaamheid belangrijk omdat ik onze aardbol voor nieuwe generaties beter achter wil laten.
Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?
Ik ben druk bezig om een steeds duurzamere levensstijl voor mezelf te creëren. Zo heb ik bijvoorbeeld een paar maanden geleden mijn auto verkocht en er een elektrische scooter voor in de plaats gekocht, maar als het superhard regent pak ik toch nog te vaak even snel de auto van mijn vriend.
Mijn koopgedrag heb ik al wel goed kunnen aanpassen. Ik koop eigenlijk alleen nog maar spullen als ik ze echt nodig heb. Waar mogelijk koop ik deze dan ook tweedehands. Daar heb ik dan weer totaal geen moeite mee gehad. Spullen die ik niet meer hoef, breng ik vervolgens naar de kringloopwinkel.
Waar ik nog wel moeite mee heb, is duurzamer eten. Op normale doordeweekse dagen eten we nog maar heel weinig vlees. Als we dan uit eten gaan, verlang ik altijd naar een lekker stuk vlees. Ik eet het niet omdat ik het nodig heb, maar gewoon omdat ik het erg lekker vind. Afgelopen week ging ik met mijn vriend Jeroen uit eten en bestelde ik voor de eerste keer een vegetarische saté. Ik was helemaal trots op mezelf, vond ik het uiteindelijk totaal niet lekker. Ik moet wel meteen toegeven dat ik denk dat het eerder een kwestie is van wennen aan de textuur in plaats van de smaak.
Langzaam aan ga ik de goede kant op.
Wat betekent duurzaam reizen voor jou?
Duurzaam reizen is voor mij met respect omgaan met de natuur, de dieren en de mensen die je onderweg tegen komt. Eigenlijk betekent duurzaam reizen voor mij dat je een plek beter achterlaat dan hoe je hem aantrof. Dit hoeft totaal niet moeilijk te zijn. Loop je bijvoorbeeld over het strand, ruim een paar stukjes afval op. Zorg ervoor dat je in lokale kleine restaurants eet en ook lokaal slaapt. Zo weet je dat jouw geld op een goede plek terecht komt.
Duurzaam reizen voor mij betekent ook langzamer reizen en minder vliegen. Hierdoor kom ik makkelijker op minder toeristische plekken en leg ik sneller contacten met de lokale bevolking.
“Stop met de gedachte ‘we compenseren, dan kunnen we prima blijven vliegen’. Dat is niet zo!”
Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat?
Jazeker, ik vlieg veel minder. Zo heb ik de afgelopen jaren al regelmatig nee gezegd als vrienden vroegen of ik bijvoorbeeld mee een weekendje naar Griekenland ga.
Ik verwacht niet dat ik nooit meer ga vliegen. Ik heb in China gewoond en wil daar graag nog een keertje terug naar toe. Wie weet vlieg ik dan, wie weet ga ik gewoon weer met de trein. Dat heb ik al eens eerder gedaan en dat was een geweldige reis.
Ook wil ik heel graag nog eens naar Zuid-Amerika. Ik geloof best dat ik daar naar toe ga vliegen, maar dan regel ik het zo dat ik niet voor twee weken ga maar misschien wel voor zes weken of een paar maanden.
Afgelopen zomer ben ik trouwens gaan kamperen in het Mullerthal in Luxemburg. Dat was echt een heerlijke week weg. Lekker veel wandelen, naast de tent relaxen in het zonnetje en heerlijk eten. En dat allemaal op 3,5 uur rijden vanaf huis.
Heb jij vliegschaamte?
Nee, ik reis al veel minder met het vliegtuig, voor korte afstanden pak ik de trein of de auto en ik vlieg ook niet meer ieder jaar naar de andere kant van de wereld. Ik ben al bewust bezig met minder vliegen.
Vaak zeggen mensen: “ik compenseer mijn CO2-uitstoot dus ik kan gewoon vliegen.” Zo werkt dat dus niet. CO2 compenseren moet je als iets extra’s zien, niet als ik compenseer dus ik kan gewoon vliegen. Hoe dat precies zit, heb ik op mijn blog uitgelegd.
Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!
Zeker! Ik denk zelfs meer niet-zo-duurzame vakanties dan wel duurzame vakanties.
Tot een jaar of drie geleden was ik totaal niet bezig met duurzaam reizen. Ik was vooral een low budget backpacker en alles moest zo goedkoop mogelijk zijn.
Zo heb ik veel te veel foto’s gemaakt met dieren die heel de dag vast zitten om met toeristen op de foto te kunnen. Dit kan echt niet!
Ik heb gesnorkeld met walvishaaien in Oslob in de Filipijnen. Dit was een super toeristische plek, waar de walvishaaien uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald zodat ze de toeristen kunnen garanderen dat er altijd walvishaaien te zien zijn.
Tijdens mijn stage in Maleisië woonde ik op het eiland Penang, een goede vriendin was op dat moment in Kuala Lumpur. Ik had haar die week daar opgezocht en was op vrijdag terug naar Penang gevlogen voor mijn stage. Op zondag was ze jarig dus besloot ik haar te verrassen. ’s Ochtends stapte ik in het vliegtuig, een half uur later stond ik weer in Kuala Lumpur en ’s avonds vloog ik weer terug naar Penang. Ik moest die maandag tenslotte weer gewoon werken. Gekkenwerk toch? We hadden ook prima die week dat ik daar was al een stukje taart kunnen eten.
Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?
Het zou een stuk makkelijker worden als de prijzen van vliegtickets omhoog gaan. Het slaat nergens op dat je € 200,- euro voor de trein naar Rome kwijt bent terwijl je er voor € 40,- euro naar toe kunt vliegen.
Gelukkig zijn er ook steden als Düsseldorf, Berlijn en Parijs waar de trein wel goedkoper is dan het vliegtuig.
Hoe zet je de eerste stap om duurzamer te reizen?
Duurzaam reizen vinden veel mensen nog lastig, daarom ben ik zo blij met duurzame reisblogs. Ik krijg altijd veel vragen van mensen die niet weten waar ze moeten beginnen met het plannen van een duurzamere reis of dat ze toch heel graag ver weg willen.
Daarom heb ik besloten om deze mensen te gaan helpen. Als persoonlijke reisplanner help ik reizigers met het plannen van hun droomreis en het verduurzamen van hun reis. Met mijn persoonlijk reisadvies bezoeken ze de mooiste plekjes ter wereld, maar dan op een duurzamere manier.
Ik doe dit op twee manieren. Ik maar een compleet reisplan of we hebben een reispraatje. Daarbij gaan we brainstormen over vakantie-ideeën, bestemmingen, manieren om een reis duurzamer te maken. Alles wat ze willen vragen mogen ze tijdens deze brainstormsessie aan me vragen.
Op deze manier hoop ik nog meer reizigers te kunnen inspireren om duurzamer op reis te gaan.
Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?
Reis langzaam. Op deze manier krijg je veel meer mee van een omgeving en de sfeer en de culturen op je bestemming.
Wil je reisadvies van Amy? Bezoek Home Made Adventures
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.