Selecteer een pagina
Duurzame shampoo voor op vakantie

Duurzame shampoo voor op vakantie

Douchewater vindt via het doucheputje zijn weg richting zee. Oftewel, je douchegel, shampoo en conditioner ook. Daarom is het belangrijk om voor duurzame producten te kiezen, ook als je op reis bent. Gelukkig is duurzame shampoo nog nooit zo gemakkelijk verkrijgbaar geweest als nu. 

Wat is duurzame shampoo?

Oké, in een duurzame shampoo moeten dus milieuvriendelijke ingrediënten zitten en geen gekke gifstoffen en chemicaliën. Maar het gaat nog een stapje verder dan dat: het liefst kies je voor een shampoo die niet op dieren is getest en geen dierlijke ingrediënten bevat (vegan dus). Daarnaast is de verpakking nog een ding. Die is vaak van plastic gemaakt, maar er zijn zat opties met afbreekbaar en recyclebaar plastic of zelfs helemaal geen plastic. 

Laten we stuk voor stuk even inzoomen op deze drie ‘eisen’.

Eis 1 – Shampoo zonder palmolie en microplastics

Alles wat er in je shampoo zit, spoel je zo de riolering in. Eigenlijk is er nog heel veel discussie over wat er nu wel en niet oké is voor het milieu, maar iedereen is het er wel over eens dat er microplastics en palmolie grote boosdoeners zijn. Microplastics zijn minuscuul kleine stukjes plastic die in je shampoo verwerkt zijn. Ze zitten er in omdat ze een scrubbend en reinigend effect hebben. 

Palmolie is een plantaardige olie die ervoor zorgt dat de ingrediënten goed mengen en dat vuil losweekt en oplost in het water. Dat klinkt goed toch, natuurlijk? Helaas niet. Het probleem met palmolie is dat er regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor de oliepalmen. Ontbossing is een groot probleem en zorgt ervoor dat dieren als oerang oetans en tijgers steeds minder leefruimte krijgen. Ook de lokale bevolking verliest bij de winning van palmolie. Ze raken voedsel, brandstoffen en inkomsten kwijt. De mensen die op de plantages werken, doen dat vaak onder slechte omstandigheden. Als je alles wilt weten over palmolie en waarom dat slecht is, lees dan deze blog op Zaailingen. Een heel diepgaand, maar begrijpelijk, artikel. 

Helaas staat er niet gewoon palmolie of microplastics op de verpakking van je shampoo, maar zie je allemaal moeilijke namen waarvan je geen flauw idee hebt wat het betekent. Bestudeer toch even de ingrediëntenlijst van je favoriete shampoo. Dit zijn no go’s wat betreft ingrediënten: 

 • Microplastics (volledige lijst)
  • polyethyleen
  • polypropyleen
  • polyethyleentereftalaat
  • polymethylmethacrylaat
  • Nylon
 • Palmolie (volledige lijst)
  • Elaeis Guineensis
  • EthylhexylPalmitate
  • Sodium Kernelate
  • Palm Kernel
  • GlycerylStearate / Stearic Acid

Online zijn er trouwens ook allemaal recepten te vinden zodat je zelf shampoo kunt maken van vriendelijke ingrediënten. 

Even over die riolering…

In Nederland belandt ons douchewater via het riool in het oppervlaktewater. Dat zijn rivieren, beken, meren, enzovoorts. Voordat het daarin terecht komt, gaat het langs een rioolwaterzuivering. Daar wordt het water schoongemaakt. Een groot deel van de schadelijke stoffen wordt hier uit het water gehaald, maar niet alles. Of de rioolwaterzuivering alle stofjes van je shampoo er uit filtert, is maar de vraag. Neem dus liever het zekere voor het onzekere. 

En in Nederland is het ook nog eens behoorlijk goed geregeld. Je kunt je voorstellen dat dit niet overal ter wereld zo is. In sommige landen wordt het water een stuk minder goed gezuiverd, of helemaal niet. Sommige accommodaties zijn niet eens aangesloten op een riolering en daar loopt het douchewater gewoon via een buis de natuur in. Daarom is het extra belangrijk om milieuvriendelijke shampoo te gebruiken. 

Eis 2 – Diervriendelijke shampoo

Of een shampoo diervriendelijk is, is wat makkelijker te herkennen. Merken zijn meestal nogal trots wat dit betreft en zetten het graag op de verpakking. Let dus op of er een logo of tekstje op de verpakking staat. Bijvoorbeeld voor vegan of dierproefvrij. Dat is niet hetzelfde! Het feit dat een shampoo niet getest is op dieren, betekent nog niet dat het een vegan shampoo is. Er kunnen dierlijke producten inzitten, zoals ei, honing, bijenwas, melk, slakkenslijm….

Op de website van Shop Like You Give A Damn vind je een lijst met dierproefvrije cosmeticamerken in Nederland

Eis 3 – Zero waste shampoo

Al die tubes en flesjes, is dat nou echt nodig? Kan dat niet anders? Ja hoor! Je kunt kiezen voor gerecycled plastic, biologisch afbreekbaar plastic en er zijn meer goede alternatieven. Zo zorg je thuis en op vakantie voor minder afval. 

Helemaal zero waste zijn natuurlijk de shampoo bars. Die zijn hartstikke populair tegenwoordig en heel handbagage-proof. Fijn als je op vakantie gaat met alleen handbagage. 

Duurzame shampoo: wat is de ideale reispartner?

Ai, was het maar zo simpel om de allerbeste duurzame shampoo voor op vakantie aan te wijzen. Het is bijna onmogelijk om aan alle drie de eisen (vrij van palmolie en microplastics, diervriendelijk en zero waste) te voldoen. 

Daarnaast hebben ieders haar en hoofdhuid ook nog eens een andere verzorging nodig. De shampoo bar die bij de een fantastisch werkt, zorgt voor een bosje stro bij de ander. Veel uitproberen dus, en voor jezelf beslissen wat jij het allerbelangrijkst vind bij een duurzame shampoo. Op welke eis wil jij echt niet inleveren? Kiezen voor een zero waste shampoo bar, maar helaas wel met palmolie, is al zo veel beter dan een plastic fles met palmolie. Alle kleine beetjes helpen, echt. 

Gelukkig kun je op veel plekken natuurlijke en duurzame shampoo kopen tegenwoordig. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Big Green Smile voor een ruim aanbod, maar blijf kritisch en maak je eigen keuzes of iets wel of niet duurzaam is in jouw (groene) boekje.

Of, als je er helemaal vanaf wilt zijn: go bold! 😉

5x duurzame shampoo kopen

Duurzamer reizen met receptioniste, reiscoach én reisblogger Eefje Beulen

Duurzamer reizen met receptioniste, reiscoach én reisblogger Eefje Beulen

Reiscoach en reisblogger Eefje Beulen neemt altijd een hervulbare waterfles mee, raapt tijdens een wandeling rommel op en doet mee aan lokale clean up activiteiten. Slim en leuk! Ontdek snel wat Eefje nog meer doet om steeds een beetje duurzamer te reizen.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Hi, ik ben Eefje! Ik werk parttime in loondienst als receptioniste op een vakantiepark. Daarnaast heb ik mijn eigen reisblog Travelaway, ben ik tekstschrijver en help ik jou als reiscoach graag met het uitstippelen van jou volgende reis.

Ik vind duurzaamheid belangrijk omdat ik zelf ontzettend geniet van al het moois op de wereld en ik hoop dat de komende generaties dit ook kunnen blijven ontdekken.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Eigenlijk nog helemaal niet zo duurzaam. Er zijn zeker nog stappen te maken. Wel ben ik me de laatste jaren steeds bewuster geworden hoe belangrijk het is om hiermee bezig te zijn. In het dagelijks leven doe ik dan ook mijn best om in ieder geval mijn afval te scheiden, zo min mogelijk plastic te gebruiken en probeer ik een aantal dagen per week geen vlees te eten.

Helemaal vegetarisch worden of zelfs vegan eten is denk ik niet voor mij weggelegd. Daarvoor geniet ik veel te veel van af en toe een stukje vlees of vis. Maar ook al is dit misschien (nog) niet voor mij weggelegd, betekent natuurlijk niet dat ik er niet bewust mee bezig kan zijn. Bewustwording is de eerste stap.

“Vaak neem ik tijdens hikes een lege zak mee om afval te verzamelen.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Als ik denk aan duurzaam reizen denk ik toch allereerst aan minder vliegen. Als reisblogger en reisliefhebber is dit helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer ik een verre, lange reis maak kies ik er bijvoorbeeld wel voor om naar één continent te vliegen en vanuit daar zoveel mogelijk met de bus of trein verder te reizen. Binnenlandse vluchten probeer ik dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Allereerst neem ik áltijd mijn eigen hervulbare drinkfles mee. Hoeveel plastic je verbruikt met steeds nieuwe flesjes water te kopen is echt bizar. Bij veel accommodaties kun je tegenwoordig ook je waterfles vullen. Vaak nog gratis ook. Scheelt dus geld en plastic. Daarnaast probeer ik dus zo min mogelijk te vliegen als ik eenmaal op bestemming ben en ik gebruik duurzame producten zoals shampoo bars, shower bars enz. 

Op veel plekken over de wereld worden ook activiteiten zoals beach clean ups georganiseerd. Even een uurtje afval oprapen met een groep en het ziet er weer een stuk beter uit. Zo neem ik tijdens hikes ook vaak een lege zak mee waar ik afval in verzamel. Ik vind het echt verschrikkelijk om te zien hoeveel afval mensen nog steeds over in de natuur gooien.

Duurzaam vakantie vieren Eefje Beulen

Heb jij vliegschaamte?

Nee, vliegschaamte heb ik eigenlijk niet. Het blijft (helaas) een feit dat als je veel van de wereld wil zien (vooral verre bestemmingen natuurlijk) dat je toch het vliegtuig in zal moeten stappen. Aangezien ik ook een reisblog heb dat ik graag aanvul met nieuwe toffe bestemmingen ontkom ik er ook niet echt aan.  

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Zeker wel. Zo heb ik bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan met olifanten. We gingen dan ‘s morgens naar een bos vol met bananenbomen die we dan moesten kappen om aan de olifanten te voeren. Vervolgens gingen we de olifanten wassen en mochten we zelfs een ritje maken op de olifant. Helemaal niet goed natuurlijk voor die dieren. Dit is iets waar ik ook wel echt spijt van heb en nooit meer zou doen. Sowieso probeer ik zo min mogelijk ‘contact’ te maken met wilde dieren. Dus geen foto’s met dat leuke aapje op het strand of met een half verdoofde leeuw knuffelen. Het is nu eenmaal geen natuurlijk gedrag. Dieren spotten in hun natuurlijke habitat vind ik dan wel echt helemaal fantastisch. 

Daarnaast heb ik vaak veel en totaal nutteloze souvenirs gekocht. Daar let ik tegenwoordig ook veel meer op. Alleen producten die echt nuttig zijn en waar ik echt iets mee kan worden nog aangeschaft.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Ik denk dat voor veel mensen de prijs van duurzaam reizen een struikelblok is. En ik moet eerlijk toegeven dat dat voor mij soms ook zo is. Zo vlieg je vaak voor een paar tientjes retour naar Londen of Parijs. Met de trein ben je makkelijk drie keer zoveel kwijt. Zodra je mensen in hun portemonnee raakt worden er toch vaak andere minder duurzame keuzes gemaakt.

Duurzaam reizen Eefje Beulen

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Minder plastic gebruiken! Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven. Neem die eigen waterfles mee op reis, gebruik plasticvrije verzorgingsproducten en ben je bewust van de stempel die jij achterlaat.

Benieuwd naar Eefje’s werk als reiscoach? Check je opties bij Travelaway.nl

Welke natuurlijke conditioner neem je mee op reis?

Welke natuurlijke conditioner neem je mee op reis?

Als je haar maar goed zit toch? Nou ja, misschien vind je dat op vakantie iets minder belangrijk. Om te voorkomen dat je straks thuiskomt met een bosje stro op je hoofd, is het wél belangrijk je haar goed te verzorgen. Conditioner helpt! Maar hoe maak je de juiste, duurzame keuze?

Een natuurlijke conditioner: wat & waarom?

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een natuurlijke conditioner? Het is heel simpel: al het douchewater vindt zijn weg naar de zee. Dus alle producten die je onder de douche gebruikt ook. Alles van parabenen tot chemische middelen spoel je bij een douchebeurt dus de zee in. Hoewel het in Nederland behoorlijk goed is gesteld met de waterzuivering, is dat in het buitenland lang niet altijd het geval. In minder ontwikkelde landen zijn douches soms niet eens aangesloten op de riolering en stroomt alles zo de natuur in. Daarom is het slim om een conditioner te kiezen met milieuvriendelijke ingrediënten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je shampoo: liever duurzaam

Let vooral op microplastics en palmolie. Microplastics zijn heel kleine stukjes plastic die in je conditioner zitten vanwege de scrubbende en reinigende werking. Palmolie zorgt ervoor dat de ingrediënten zich goed mengen, maar helaas is het zo dat er veel regenwoud wordt gekapt voor de palmolieproductie. Daardoor verliezen dieren hun leefruimte en de lokale bevolking moet vaak plaats maken voor de oliepalmen en de arbeidsomstandigheden op de plantages zijn vaak slecht. 

Producenten van conditioners weten de slechte bestanddelen goed te maskeren door moeilijke namen ervoor te gebruiken. Zo is het lastiger voor jou om te bepalen of je nou wel of niet een goed, duurzaam product in handen hebt. Hier een kort lijstje met synoniemen voor microplastics en palmolie: 

 • Microplastics (volledige lijst)
  • polyethyleen
  • polypropyleen
  • polyethyleentereftalaat
  • polymethylmethacrylaat
  • Nylon
 • Palmolie (volledige lijst)
  • Elaeis Guineensis
  • EthylhexylPalmitate
  • Sodium Kernelate
  • Palm Kernel
  • GlycerylStearate / Stearic Acid

Nog beter: duurzame conditioner

Nu weet je wat een natuurlijke conditioner is, maar eigenlijk is een duurzame conditioner nog beter. Denk dan aan een zero-waste (verpakkingsvrij) conditioner en het liefst ook nog dierproefvrij en zonder dierlijke ingrediënten. 

Bedrijven zijn maar wat trots als ze diervriendelijk zijn en plakken graag een logo op hun verpakking als ze vegan of dierproefvrije producten aanbieden. Dat is in ieder geval makkelijk te herkennen. Op de website van Shop Like You Give A Damn vind je een lijst met dierproefvrije cosmeticamerken in Nederland

Het allerbeste voor het milieu zijn natuurlijk de verpakkingsvrije conditioners: de conditioner bars. Ook nog eens handig om mee te nemen in je handbagage. Zit er toch een verpakking om je conditioner, kijk dan eens waar de verpakking van is gemaakt. Gerecycled plastic? Biologisch afbreekbaar plastic?

Milieuvriendelijke conditioner zelf maken of zelf kopen

Je kunt natuurlijk zelf een conditioner maken. Dan weet je precies wat er in zit. Je maakt je eigen conditioner bijvoorbeeld van avocado, rozemarijn, honing of iets anders. Daar vind je veel recepten voor online

Vind je dat iets te enthousiast? Kies dan voor een kant-en-klare natuurlijke conditioner. Het merk Faith in Nature gebruikt bijvoorbeeld alleen natuurlijke producten en de conditioner bars van LUSH zijn 100% vegetarisch, dierproefvrij en verpakkingsvrij. 

Probeer bij je keuze rekening houden met de drie eisen: natuurlijke ingrediënten, diervriendelijk en zero-waste. Waarschijnlijk ga je DE ideale combinatie niet vinden, maar je kunt wel een stap in de goede richting doen! Bij Bol.com vind je al een redelijk uitgebreid aanbod en ook bij Big Green Smile moet je vast een fijne conditioner kunnen vinden. 

4 x duurzame conditioner kopen

Duurzamer reizen met hoofdredacteur Yvonne Bijkersma

Duurzamer reizen met hoofdredacteur Yvonne Bijkersma

Hoofdredacteur van een vegan online magazine Yvonne Bijkersma doet het eigenlijk best wel goed qua duurzaamheid. Ze is veganist en probeert haar jongens het goede voorbeeld te geven. Maar duurzamer leven en reizen is natuurlijk geen wedstrijdje. Met kleine stappen kun je al een groot verschil maken. Ontdek hoe Yvonne dat aanpakt.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Hoi, ik ben Yvonne en happy single mom van drie super toffe boys: Justin, Dylan en Milan. Samen met de kids, onze hond Rosa en poezen, Luna, Kismoo en Laguna wonen wij in het mooie Groningen. Ik zou mijzelf omschrijven als… energiek, bruisend, creatief, eerlijk en trouw. Werk gerelateerd komt hier ook nog eens resultaatgericht, gedreven en aanpakker bij! Ik geloof in het geloven in jezelf en in je bedrijf. Eruit halen wat erin zit. Niet afwachten, maar doen. Liever spijt van wat ik wel gedaan heb, dan altijd de vraag wat als … En van iedere kans leer je weer nieuwe en mooie dingen.

Na jaren als freelance visagiste, nagelexpert en schoonheidsspecialiste gewerkt te hebben, was het tijd voor iets nieuws. Zo startte ik mijn eerste blog, een beauty blog, daarna een mamablog en dit alles resulteerde in mijn online magazine: Vegalifestyle.nl.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Zelf denk ik dat ik wel behoorlijk duurzaam ben. Ik hergebruik veel (of geef het weg), gooi zo min mogelijk eten weg, neem zakjes mee voor mijn groente, fruit en broodjes. Ik ben daar waar het kan van het gas af, en ik hoop dit jaar zonnepanelen te krijgen. Mijn badkamer is ook al behoorlijk plasticvrij. Er zijn vast nog een aantal verbeterpuntjes.

“Het is vaak lastig om op reis veganistisch eten te vinden.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Als wij op reis gaan neem ik eigenlijk alles qua eten en drinken zelf mee. Dat is veel duurzamer, gezonder en goedkoper. Als veganist is het sowieso erg handig om eten zelf mee te nemen. Onderweg is vaak niet veel vegans te vinden. Ook met de kinderen vind ik het handig om eten en drinken mee te nemen. Onderweg is toch al snel ongezond of minder lekker. En vaak zit dan alles verpakt in plastic. Drinken doe ik in hervulbare flessen, thee in de thermosfles en eten in broodtrommels.

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Door zo veel mogelijk zelf mee te nemen. Ik gebruik ook shampoo bars. En als ik het kraanwater in een land beter niet kan drinken, koop ik niet steeds kleine flesjes, maar een grote verpakking waar ik onze mee gebrachte flesjes hervul.

We maken geen gebruik van plastic rietjes. En ik heb (heel burgerlijk) altijd een boodschappen tasje bij mij. Zo hoef ik geen plastic tasjes te gebruiken.

Duurzaam reistips Yvonne Bijkersma

Heb jij vliegschaamte?

Nu hoor ik ja te zeggen … Maar nee, ik heb het niet, SORRY. Ik vlieg niet heel vaak en het heeft ook niet mijn voorkeur. Maar af en toe naar een totaal andere plek reizen op deze manier vind ik wel erg fijn. Ik pak wel steeds vaker de trein dan de auto. En nee, ik hoef ook niet elk jaar of meerdere keren per jaar te vliegen.

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Eigenlijk niet dat ik weet. Wel dat we vroeger vaak alles van plastic meenamen voor onderweg, bordjes, bekertjes en zelfs bestek. Dat doe ik nu zeker niet meer. Ik neem gewoon mijn eigen bestek mee, en was dat weer af, als we met de auto reizen.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Treinreizen, dat zou meer bekendheid mogen (moeten) krijgen. Is nu soms best ingewikkeld. Hoe je van A naar B kunt reizen met de trein. Vooral naar het buitenland zou het tof zijn als er completere reizen aangeboden worden. Net zoals met het vliegtuig, dat als je op je bestemming aankomt er een bus voor je klaar staat om je naar je accommodatie te brengen. Nu moet je alles los boeken en uitzoeken, reis, hotel, appartement, camping of…  en hoe je er komt.

Duurzaam vakantie vieren Yvonne Bijkersma

Hoe zet je de eerste stappen naar een duurzame lifestyle?

Ben je nog niet zo duurzaam? Verdiep je hier eerst goed in en begin je huis een stukje duurzamer te maken. Begin in je badkamer bijvoorbeeld, of in de keuken. En breid dit dan steeds meer uit. Je zult merken dat het normaal gaat worden en je zo ook je vakanties steeds duurzamer viert.

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Ga goed voorbereid op reis. Hoe ga je, wat heb je nodig voor onderweg (eten drinken)? Neem zoveel mogelijk zelf mee. Zoals shampoo bar, wasbare wattenschijfjes, flesjes om te hervullen. Reis je met een klein kindje, zorg dan van een wasbare zwemluier.

Benieuwd naar de vegan lifestyle van Yvonne? Check Vegalifestyle.nl

Herbruikbare rietjes: wat is handig op vakantie?

Herbruikbare rietjes: wat is handig op vakantie?

In de horeca en in winkels zijn er al veel chique alternatieven in omloop: bamboe rietjes, eetbare rietjes, RVS rietjes, glazen rietjes, noem het maar op! Maar welk rietje kun je nou het beste meenemen op reis? Want hergebruiken is een goed idee, maar het moet wel een beetje praktisch blijven natuurlijk. 

Verbod op plastic rietjes

Sinds 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op alle plastic wegwerpartikelen, ook rietjes. Dat is super nice, want veel plastic komt in zee terecht en dat willen we niet. Hoewel er ook nadelen aan deze regel zitten hoor. Sommige mensen hebben namelijk om medische redenen een plastic rietje nodig. Voor andere mensen is een plastic rietje is makkelijk te vervangen door een herbruikbaar rietje. Wat zijn je opties?

RVS-rietjes

RVS staat voor roestvrij staal. Rietjes gemaakt van RVS zien er chique en stoer uit en gaan oneindig mee. Je kunt ze voor zowel warme als koude dranken gebruiken en met het meegeleverde schoonmaakborsteltje houd je ze eenvoudig schoon. Ze kunnen meestal ook gewoon in de afwasmachine. Een groot voordeel van een RVS-rietje is dat ze de smaak van je drankje niet aantasten. Gewoon lekker en duurzaam slurpen dus. 

RVS-rietjes zijn fijn om mee te nemen op reis, zeker als je gaat voor een opvouwbaar of uitschuifbaar exemplaar. Dit is een fijne.

Papieren rietjes

Hoewel papieren rietjes echt wel beter zijn dan plastic rietjes, zijn ze niet ideaal. Ze zijn namelijk niet zo geschikt om vaker te gebruiken. Sterker nog, bij de eerste drinkbeurt worden ze vaak al slap. Schoonmaken gaat ook nauwelijks, dus ze zijn bijna altijd slechts eenmalig te gebruiken. Natuurlijk is papier beter dan plastic, maar het afval moet alsnog verwerkt worden. Lang niet alle papieren rietjes zijn biologisch afbreekbaar. Wil je een warm drankje drinken, dan gaat dat niet met een papieren rietje. 

Papieren rietjes zijn niet handig om mee te nemen in je bagage. De kans dat ze beschadigen in je overvolle koffer of backpack is nogal groot. Liever koop je dus geen papieren rietjes. Ben je eigenwijs? Bol.com heeft er wel veel. 😉

Herbruikbaar rietje kokosnoot vakantie
Foto van Joey Nicotra via Unsplash

Bamboe rietjes

Bamboe is een mooi alternatief voor plastic rietjes. Je kunt ze meerdere keren gebruiken, maar niet tot in de eeuwigheid. Bij veel bamboe rietjes krijg je ook een schoonmaakborsteltje erbij. Handig, want ze kunnen niet in de afwasmachine. Bamboe rietjes zijn geschikt voor warme en koude dranken. Ze hebben wel een beetje een bijsmaak. De één vindt dat vies, de ander vindt het wel meevallen. 

Bamboe rietjes kunnen op zich prima mee op reis, maar zijn wat lastiger te drogen dan bijvoorbeeld RVS-rietjes. Zeker in echte kou en vochtige klimaten. Een bamboe rietje is zeker geen slechte keuze, maar niet ideaal om mee te nemen op vakantie. Misschien wil je er toch een paar voor thuis? Koop ze bij Bol.com.

Eetbare rietjes

Slim: een eetbaar rietje. Dan komt ‘ie niet terecht bij het vuilnis en heb je ook nog eens een lekker hapje. Nou ja, echt heel smaakvol zijn de eetbare rietjes niet. Veel mensen laten ze dan ook liever staan. Eetbare rietjes heb je in verschillende smaken, meestal fruitig, maar soms zijn ze ook gemaakt van pasta. Dus als je van ongekookte pasta houdt… Check bij Bol.com bijvoorbeeld eetbare limoenrietjes en een fruitmix van rietjes.  

De eetbare rietjes zijn vooral geschikt voor de horeca, wat minder om mee te nemen op vakantie als alternatief voor een plastic rietje. 

Glazen rietjes

Een glazen rietje staat leuk en geeft geen gekke smaakjes aan je drankje. Je drinkt er warme en koude drankjes mee. Een glazen rietje houd je makkelijk schoon en kan gewoon de vaatwasser in. 

Een goed alternatief voor een plastic rietje dus. Maar eigenlijk meer voor thuis. Rietjes van glas zijn hartstikke leuk om te zien, maar voor op reis wat minder praktisch. Het risico dat je rietje breekt is net iets te groot. Dit zijn je opties qua glazen rietjes.

Het handigste herbruikbare rietje voor op reis:
het opvouwbare metalen rietje

Vanwege het eindeloze gebruik, hoe makkelijk je ze schoon kan houden en hoe mooi ze zijn, zijn RVS-rietjes the way to travel. Het liefst koop je een opvouwbaar of uitschuifbaar exemplaar. Die worden vaak geleverd met een handig etuitje of een case, zodat je jouw duurzame rietje eenvoudig op kan bergen en bijvoorbeeld aan je tas kan vastmaken. 

Strawies zette trouwens ook 21 (!!) redenen op een rijtje om voor een metalen rietje te gaan. Als je nu nog niet overtuigd bent, weten wij het ook niet meer!

Bij Bol.com heb je meerdere opties. Check deze, deze, deze of deze

Duurzamer reizen met reisblogger Vera van der Stelt

Duurzamer reizen met reisblogger Vera van der Stelt

Vera van der Stelt is gek op reizen en is daarom blij dat er steeds meer mogelijkheden zijn om leuke trips in Europa te maken met de trein. Want tja, vliegen is natuurlijk niet zo duurzaam. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om reizen een stukje duurzamer te maken. Het zit écht al in de kleine dingen, vertelt Vera.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Mijn naam is Vera en ik kom uit Tilburg. Een jaar geleden ben ik mijn eigen reisblog TripadVera gestart om op deze manier anderen te inspireren met mijn favoriete bestemmingen, tips en foto’s. De laatste jaren begin ik steeds meer rekening met duurzaamheid te houden, want als iedereen dit doet zal het de wereld een stukje mooier maken!

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Eerlijk gezegd (voor mijn gevoel) nog niet super duurzaam. Ik probeer er wel steeds meer rekening mee te houden: ik let op mijn eten, heb stalen rietjes gekocht, doe altijd boodschappen met eigen tassen en ik heb in mijn badkamer ook steeds minder plastic verpakkingen. Ik gebruik bijvoorbeeld soap bars. Ook doe ik een paar keer in het jaar mee aan kledingruil waarbij ik kleding mee neem die ik niet meer gebruik en anderen (of mezelf) heel blij mee kan maken.

“Nachttreinen zijn ideaal om verantwoord te reizen én geen tijd te verliezen.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Nadenken over de manieren waarop je reist qua vervoer en letten op de kleine dingen. Ik merkte in Azië (pre-corona) dat de bevolking hier op sommige plekken totaal niet mee bezig is. Zo kreeg je als vanzelfsprekend tientallen plastic tasjes mee bij de 7/11 of andere winkeltjes terwijl je natuurlijk heel makkelijk zelf een linnen tasje kan meenemen voor je boodschappen. 

Hetzelfde geldt voor plastic flessen. Zelf had ik een eigen fles mee die je op meerdere plekken kon vullen met koud water. En sinds de komst van de handige soap bars hoef je ook geen gebruik meer te maken van de plastic flessen. Dit bespaart ook veel ruimte in je backpack of koffer, een win-win situatie dus!

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Eigenlijk ben ik op vakantie niet per se meer bezig met duurzaamheid als thuis. Ik maak dezelfde keuzes

Op reis gaan met het vliegtuig is natuurlijk totaal niet duurzaam. Gelukkig komen er voor veel bestemmingen in Europa steeds meer mogelijkheden met (nacht-) treinen wat ideaal is om toch te kunnen blijven reizen, maar op een meer verantwoorde manier. De meeste treinreizen zijn ook nog eens in de nacht, waardoor je geen extra tijd kwijt bent en de volle 100% kan genieten van je trip.

Duurzaam reistips Vera van der Stelt

Het liefst ga ik dit jaar mijn trip naar Singapore en Bali waarmaken die ik in 2020 heb moeten cancelen, maar gezien de corona situatie wil ik het deze zomer toch nog iets dichter bij huis zoeken. Het idee is nu om van de zomer te gaan roadtrippen naar de Côte d’Azur in Frankrijk en Cinque Terre in Italië. Zowel mijn vriend als ikzelf beschikken over een auto. Wij kiezen ervoor om de auto van mijn vriend mee te nemen voor deze roadtrip omdat deze elektrisch is. Dit is op deze manier uiteraard een stuk duurzamer dan met het vliegtuig naar het prachtige Azië.

Heb jij vliegschaamte?

Soms, vooral als je bedenkt dat naar sommige bestemmingen letterlijk vijf vluchten gaan op één dag. Dat vind ik zo belachelijk veel en totaal onnodig. Tijdens mijn trip naar Vietnam heb ik ook geen gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht, terwijl veel reizigers dit wel doen om tijd te besparen. Hierdoor zaten wij in een trein van 10 uur en daarna bus van 6 uur om van de ene gewenste plek naar de andere te reizen. Ideaal zou ik het niet noemen, maar uiteindelijk ben ik hier wel blij mee, heb ik er wat geld mee bespaard en is dit ook weer een leuk avontuur!

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Zeker, drie jaar geleden maakte ik een geweldige trip naar onder andere de Filipijnen. Maar de Filipijnen betekent ook ontzettend veel eilanden die soms zo ver uit elkaar liggen dat deze alleen met het vliegtuig te bereiken zijn. Zo heb ik deze trip meer van het vliegtuig gebruik gemaakt dan dat ik nu zou willen.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Inmiddels worden er steeds meer plekken toegevoegd aan de lijst om vanuit Nederland met de trein naar toe te reizen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als dit nog extra uitgebreid wordt met bestemmingen!

Duurzaam reizen Vera van der Stelt

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Denk altijd even een tweede keer na over wat je trip eventueel duurzamer kan maken. Moet je echt een extra vlucht nemen van de ene naar de andere plek of is een trein (met misschien een tussenstop op een prachtige plek) ook mogelijk?

Ik hoop dat ik hiermee anderen heb geïnspireerd om ook rekening te houden met kleine dingen om je reis een beetje duurzamer te maken.

Benieuwd naar de reizen van Vera? Check haar blog TripadVera!

Duurzaam muggen verjagen op vakantie (of thuis)

Duurzaam muggen verjagen op vakantie (of thuis)

Wat te doen tegen muggen? En wat te doen als je dat ook nog een beetje duurzaam aan wilt pakken? In de zomer en op vakantie is muggen verjagen een continue strijd. Muggen verjagen is niet zo mugvriendelijk. Maar het kan wel op een milieuvriendelijke manier. 

Oke, het doel van muggenbestrijding is natuurlijk die muggen verjagen of doden. Het scoort dus niet zo best op de diervriendelijkheidsladder. Maar ja, daar kunnen de meesten van ons wat muggen betreft wel mee leven. Maar met die muggenplaag niet. Dus wat te doen tegen muggen op een duurzame, verantwoorde manier?

Muggen verjagen met een lamp

Muggen vinden UV-licht bijzonder interessant. Daarom is het handig om een lamp aan te schaffen met dit specifieke licht. Als de mug erop afkomt, wordt hij geëlektrocuteerd door de spanning op de staaldraad. Er zijn gelukkig slimme, duurzame lampen op de markt. Ga voor LED-verlichting en bij voorkeur voor solarlampen. Bijvoorbeeld een handige 3-in-1 campinglamp met LED-verlichting die je met zonne-energie kan opladen. Top ding voor op de camping, of in je tuin.

Natuurlijke anti-muggenspray zonder DEET

Om muggen op afstand te houden, grijpen we meestal naar anti-muggensprays en lotions. De producten met DEET zouden het beste werken. Alleen is DEET een beetje omstreden. Officieel is het niet giftig, maar het dringt wel je huid binnen en gaat met je urine weer mee naar buiten. En eigenlijk wil je alles wat niet natuurlijk is, niet in je lichaam hebben. Sowieso, wie wel eens een anti-muggenspray of lotion met DEET gebruikt heeft, weet: dit is geen lekker goedje. Anti-muggensprays worden ook afgeraden voor zwangere vrouwen, dus misschien is het niet giftig, maar gezond is het ook niet. Een natuurlijke anti-muggenspray of anti-muggenroller is dan een prettiger keuze. 

Duurzame anti-muggen kaarsen en wierook

Met citronellageur kunnen we muggen op afstand houden. Die geur wordt bijvoorbeeld verwerkt in de anti-muggensprays en lotions, maar ook in kaarsen en wierook. Dan verspreidt de geur zich in de ruimte. Maar guess what, dit is niet per definitie een milieuvriendelijke anti-muggenoplossing.

Ja lieve mensen, zelfs kaarsen zijn er in de duurzame variant. Is een kaars dan ook al niet duurzaam? Eigenlijk niet nee. De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine en dat is gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof. Niet oke dus. Bijenwas is een goed alternatief. Bijenwas zorgt ook voor meer branduren, alleen… het is niet vegan. Dus wil je dat, ga dan op zoek naar sojakaarsen, of kokos en koolzaadwas. Dit is bijvoorbeeld een duurzame én vegan citronellakaars

Er zijn ook wierookstokjes die de geur van citronella verspreiden. Ook hiervan heb je vegan varianten.

Muggen bestrijden met stickers (voor kinderen)

Voor kinderen is het niet aan te raden om producten met DEET te gebruiken. Ga dus sowieso voor de natuurlijke anti-muggensprays en lotions. Ook handig: stickers. Er zijn vrolijke anti-muggen stickers op de markt die etherische oliën bevatten. De sticker plak je op bijvoorbeeld de kleding of het bedje en doet dan, als het goed is, 72 uur lang z’n werk. 

Verjaag muggen in je slaap met een duurzame reisklamboe

Klamboes zijn er in geïmpregneerde en niet-geïmpregneerde variant. Ze worden gemaakt van bijvoorbeeld nylon of katoen. Katoenen klamboes zijn helaas vaak extreem duur en niet heel geschikt om mee te reizen: ze nemen veel ruimte in en zijn zwaar. 

Wel kun je kijken naar het impregneren, en of je dat nodig vindt. In malariagebieden kies je misschien toch liever voor een geïmpregneerde reisklamboe. Impregneren gebeurt met chemische stoffen. Die stoffen zijn voor insecten dodelijk, of op z’n minst raken ze ervan van slag. Voor mensen kunnen deze stoffen in principe geen kwaad, maar ja… Het zijn wel chemische stoffen. Een niet-geïmpregneerde reisklamboe is wat dat betreft dus duurzamer.

8 x duurzame anti-muggenmiddelen kopen

Duurzamer reizen met blogger en vormgever Leonie van der Laan

Duurzamer reizen met blogger en vormgever Leonie van der Laan

Leonie van der Laan schrijft mooie teksten, maakt mooie posters en kaarten en probeert ook de wereld een beetje mooier (lees: duurzamer) te maken. Vaak vanuit Valencia, en soms even vanuit Nederland, zet ze steeds meer stappen in duurzamer leven én, onlosmakelijk verbonden, duurzamer reizen. Ontdek hoe ze dat aanpakt.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Hi! Ik ben Leonie: blogger, vormgever en tekstschrijver. Duurzaamheid speelt al jaren een grote rol in mijn leven, voornamelijk omdat ik het nut niet inzie van overmatig consumeren. Ik koop zo min mogelijk kleding en gooi niks weg, heb veel tweedehands spullen en doe jarenlang met dezelfde telefoon. Daarnaast eet ik weinig vlees, koop veel biologische producten en kan ik echt panisch worden als iemand zijn afval niet scheidt.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Over het algemeen leef ik redelijk duurzaam, hoewel ik daar nog zeker verbeteringen in kan aanbrengen. Ik zou soms zo graag verpakkingsvrij leven, maar vind dat eerlijk gezegd ook wel een gedoe. Ik merk dat het een proces is, en dat ik steeds een beetje meer doe om duurzaam te leven. Stapje voor stapje…

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Duurzaam reizen betekent voor mij dat je zo min mogelijk schade aanbrengt aan de planeet. Dat wil zeggen dat je net als thuis zo min mogelijk wegwerpproducten koopt en je afval scheidt, maar ook dat je waar mogelijk over land reist (zeker voor relatief kleine afstanden).

“Vroeger was ik nogal gevoelig voor toeristische prullaria.”

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Eigenlijk ben ik op vakantie niet perse meer bezig met duurzaamheid als thuis. Ik maak dezelfde keuzes en ben me bewust van mijn impact. Ik denk wel dat het goed is om stil te staan bij in hoeverre de manier van reizen en je accommodatie bijdragen aan een gezondere planeet, hoewel dat niet altijd even makkelijk is.

Heb jij vliegschaamte?

Ja absoluut. Ik werk online en breng een groot deel van mijn tijd door in Spanje. Daardoor zit ik meerdere keren per jaar in het vliegtuig van en naar Nederland. Super lastig, want als ik de trein zou nemen ben ik twee volle dagen onderweg (als het niet meer is), en het is bovendien een stuk duurder. Ik praat het voor mezelf goed doordat ik over het algemeen vrij duurzaam leef, maar het blijft natuurlijk super slecht 🙁

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Ik was vroeger nogal gevoelig voor toeristische prullaria en nam de hele handel mee naar huis om er vervolgens niks mee te doen en het weg te gooien. Tegenwoordig koop ik iets alleen als ik het geweldig mooi vind en zeker weet dat ik het ga gebruiken.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Het zou een stuk schelen als treinreizen goedkoper en sneller wordt, want vliegen is in beide gevallen interessanter. Ook zou het handig zijn als je makkelijker kunt achterhalen hoe duurzaam bepaalde verblijven en reisorganisaties zijn, hoewel dat denk ik ingewikkeld te realiseren is.

Duurzamer reizen Leonie van der Laan

Als Valencia-fan kun je vast wat duurzame hotspots aanraden…

Ik denk dat maar weinig mensen beseffen hoeveel mooie plekjes we in Europa (en zelfs in Nederland!) hebben. Voor een fijne vakantie hoef je dus echt niet per se ver weg!

Wil je in Valencia duurzaam én gezond eten? Ik kom graag bij beGreen Salad Company en AlmaLibre. Bij de eerste eet je de allerlekkerste wraps en salades, en de tweede is gespecialiseerd in acaï bowls. Op duurzame wijze de stad ontdekken? Op vrijwel elke hoek van de staat kun je fietsen huren, en doordat alles relatief dichtbij is heb je daar voldoende aan. Bij de vele kraantjes in het park kun je je flesje water
bijvullen, en je biologische boodschappen doe je bij een van de vestigingen van Herbolario Navarro.

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Ik heb standaard een aantal plastic bakjes in mijn koffer of rugzak. Deze gebruik ik om eten af te halen of restjes in te doen. Zo hoeft het restaurant of eettentje er geen wegwerpbakje voor te gebruiken. Het is natuurlijk maar een kleine impact die je daarmee maakt, maar wel voor iedereen gemakkelijk toe te passen.

Benieuwd naar meer van Leonie? Check haar blog!
(en neem ook zeker een kijkje in haar webshop)

Duurzaam lezen op vakantie: e-reader of papieren boek?

Duurzaam lezen op vakantie: e-reader of papieren boek?

Op vakantie verslinden we boeken. Eindelijk tijd om die 800 pagina’s tellende roman te lezen of gewoon gedachteloos een lekker flutboekje op het strand uitlezen. Wat milieuvriendelijkheid betreft… Kun je nou het beste een e-reader aanschaffen, of het toch op papieren boeken houden?

Papieren boeken milieuvriendelijk?

Het maken van een papieren boek, van drukken tot binden, valt qua CO2-uitstoot eigenlijk wel mee, maar er worden natuurlijk wel bomen voor gekapt. Veel papier wordt gelukkig wel gerecycled. Er is inkt nodig, en dat wordt vaak vervaardigd uit aardolie. Verder moet een papieren boek vervoerd worden naar de winkels en naar jou. Daar zit dus toch wel wat impact voor het milieu. 

E-readers duurzaam?

Het maken van een e-reader is eigenlijk nog veel schadelijker, omdat er onder andere plastic en metalen worden gebruikt. Die zijn over het algemeen niet afbreekbaar. En er is natuurlijk stroom nodig om überhaupt iets te kunnen lezen op een e-reader. De meeste e-readers zijn echter zo zuinig, dat dat verwaarloosbaar is. Er wordt ook geëxperimenteerd met e-readers op zonne-energie, maar die zijn nog lastig verkrijgbaar. 

De e-reader bovenaan dit artikel is trouwens een PocketBook Touch HD 3.

Het omslagpunt: 25-30 boeken

In een item van Kassa werd het voor je uitgezocht. En guess what? Pas als je 25 tot 30 nieuwe boeken leest, wordt een e-reader duurzamer dan papieren boeken. Boekenwurmen halen dit aantal met gemak. Lees je wat minder vaak, dan is het lastiger. Bedenk je wel dat e-readers een paar jaar mee gaan. Stel, je gebruikt je e-reader vijf jaar, dan hoef je ieder jaar maar vijf of zes boeken te lezen.

Nieuwe of tweedehands boeken lezen: de hotelbieb

De vergelijking van e-readers versus papieren boeken gaat alleen op als je steeds nieuwe boeken koopt. Er zijn natuurlijk nog andere manieren om aan boeken te komen, ook op vakantie. Veel hotels en hostels hebben een boekenkast waar je boeken mag ruilen. Zo geef je ze eenvoudig een tweede leven. Of duik een tweedehands boekenzaakje in. Voor een paar euro heb je dan een nieuw oud boek. 

Minder bagage

Een e-reader is qua kilo’s en ruimte natuurlijk veel handiger om mee te nemen in je bagage dan een verzameling papieren boeken. Daarnaast heb je zo ook invloed op wat je leest, want het is maar afwachten of de hotelbieb iets leuks in de aanbieding heeft. 

Duurzamer voor je portemonnee

Nog een pluspunt van de e-reader: e-boeken zijn vrijwel altijd goedkoper dan papieren boeken. Check het ruime assortiment e-boeken bij Bol.com en voor je nieuwe e-reader kun je terecht bij Coolblue, daar vind je ook handige info om de beste e-reader voor jouw wensen te vinden. 

Ook handig: je reisgids als e-book. Vrijwel alle uitgaven van Lonely Planet zijn bijvoorbeeld ook als e-book te koop.

2 opties om duurzamer te lezen

Duurzamer reizen met reisblogger Sandra

Duurzamer reizen met reisblogger Sandra

Eigenlijk zou Sandra een jaartje reizen om daarna haar leven in Nederland weer op te pakken. Maar het avontuur lonkte en ze besloot te blijven reizen. Ze woont en werkt inmiddels op een zeiljacht en schrijft over haar ervaringen op haar reisblog Away We Go. Haar backpack zit niet alleen vol avonturen, maar ook vol duurzame reistips.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Ik ben Sandra en ben 36 jaar oud. Zo’n tien jaar geleden vertrok ik uit Nederland om een jaar te gaan reizen. Met het idee om na dat jaar backpacken het ‘echte leven’ te gaan beginnen. Dat jaar had ik de tijd van mijn leven en bij terugkomst in Nederland wilde ik eigenlijk meteen weer weg. Zo kwam ik op het eiland St. Maarten terecht, waar ik begon te werken als duikinstructeur. Na vier jaar lang met veel plezier op het eiland te hebben gewoond, begon het toch weer te kriebelen. Ik was toe aan verandering. St. Maarten is een zogenaamde hub voor superjachten en ik vond op één van die jachten een baan.  Inmiddels werk ik op een 37 meter zeiljacht. 

Omdat ik gek ben op de natuur en de zee, die de laatste paar jaren een grote rol in mijn leven heeft gespeeld, probeer ik zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Want ik hoop dat niet alleen ik, maar ook generaties na mij nog kunnen genieten van onze mooie boven- en onderwaterwereld! 

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Echt heel duurzaam leven doe ik niet. Maar ik probeer met kleine stapjes naar een steeds duurzamer leven te komen. Door mijn levensstijl passen bijna al mijn spullen in een backpack en heb ik bijvoorbeeld ook geen auto. Tijdens mijn werk probeer ik de boot graag duurzamer te maken dan dat hij is. Gefilterd water in plaats van water uit flessen, zonnebrand voor de gasten en crew die niet schadelijk is voor het koraal, herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, bijenwas in plaats van ziplock zakjes en in de keuken probeer ik erop aan te dringen dat de kok de kliekjes van de vorige dag hergebruikt. Helaas heb ik nog steeds een eigenaar die alleen maar water uit kleine Evian flesjes wil drinken. Toch probeer ik mijn best te doen. Alle kleine beetjes helpen toch? 

“Ik vind het belangrijk dat mijn euro’s zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terechtkomen.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Duurzaam reizen betekent voor mij dat ik rekening houd met de lokale bevolking, de natuur, de dieren en mijn impact ter plaatse. 

Duurzaam vakantie Sandra Klomp

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Ik denk dat duurzaam reizen je ervaring een stuk authentieker en toffer kan maken! Zo vind ik het op reis belangrijk dat mijn euro’s zoveel mogelijk bij de lokale bevolking terechtkomen. Als ik ergens ga eten kies ik het liefst voor lokale restaurantjes of het lekkere street food! Met verse producten en de gerechten van dat land. 

Ik koop souvenirs en andere producten die ik nodig heb ik kleine winkels en boek mijn activiteiten het liefst ter plaatse. Door van het gebaande pad af te gaan, probeer ik mijn euro’s te spreiden. Ook overnachten doe ik niet in grote massale hotels, maar in kleinere hotels en hostels.

Reizen ter plaatse doe ik het liefst met het openbaar vervoer. Niet altijd even comfortabel, maar je leert zo wel het lokale leven echt kennen en het is een stuk duurzamer dan andere opties! 

Helaas krijg je op reis vaak te maken met kinderen die bedelen. Ook al gaat dit tegen mijn gevoel in, ik geef deze kinderen niets. Ze worden er vaak op uitgestuurd door hun ouders (of door een bende) om geld te verdienen. Bedelen gaat kinderen goed af omdat mensen uit medelijden snel wat geven. Helaas zorgt dit er dan voor dat deze kinderen niet meer naar school gaan. Of ze hebben het zo naar hun zin op straat met alle aandacht en lekkernijen van de toeristen, dat ze liever op straat blijven en geen hulp meer accepteren van instanties. Als ik wat wil geven doe ik dit dan ook liever aan een stichting of rechtstreeks aan een school. Ook dit zie ik als duurzaamheid en mijn impact op de lokale bevolking en het land. 

Dierenattracties laat ik links liggen en ik probeer (dit werkt niet altijd…) mensen in te laten zien waarom dit verkeerd is. Tijdens mijn bezoek aan het Elephant Nature Park in Thailand hoorde ik de schrijnende verhalen over de olifantenritjes voor toeristen. Deze kennis geef ik graag door!

Heb jij vliegschaamte?

Nee, vliegschaamte heb ik niet. Ik begrijp dat vliegen allesbehalve duurzaam is, maar reizen is voor mij een belangrijk deel van mijn leven. Om naar de landen te komen in de tijd die ik heb, moet ik helaas vliegen. Ook naar Nederland vlieg ik ongeveer één keer per jaar voor familiebezoek. Gelukkig staat daartegenover dat ik op de plek aangekomen vooral gebruikmaak van het openbaar vervoer en een fiets. 

Ook hoop ik met mijn reizen naar verre bestemmingen de locals een inkomen te geven uit het toerisme, zodat andere, meer schadelijke gebruiken niet meer nodig zullen zijn. Duikers brengen bijvoorbeeld een heleboel geld mee, ook voor de lokale bevolking. Ze duiken niet alleen, maar moeten ook eten en ergens slapen. Maar deze duikers komen alleen als er onderwater genoeg te zien valt. Dat betekent dat de lokale bevolking beter voor de onderwaterwereld moet zorgen, zodat de duikers blijven komen. Dat is fijn! Geen dynamietvissen meer bijvoorbeeld op die plekken, waarbij er een staaf dynamiet op een school vissen gegooid werd. Toen ik begon met duiken heb ik een paar keer zo’n knal gehoord en gezien hoe letterlijk alles eromheen kapot was, tot het koraal aan toe. Met educatie en een alternatieve inkomstenbron uit het toerisme gebeurt dit nu gelukkig op de meeste plekken niet meer. 

Duurzame reiziger Sandra Klomp

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Met mijn ouders vroeger heb ik wel eens een activiteit gedaan die niet goed is voor dieren. Zo heb ik een olifantenritje gemaakt in Thailand en zei ik niets toen de lokale duikinstructeur in Turkije een zeekomkommer ‘uit kneep’. Olifantenritjes zal ik nu niet meer doen en als ik zie dat mensen de onderwaterwereld aanraken, zeg ik daar nu zeker wat van! 

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

De duurzame producten voor op reis zouden goedkoper moeten worden en plastic ‘onzin dingen’ zouden wereldwijd verboden moeten worden. Een voorbeeld is koraalveilige zonnebrand.  Ik vind dit als duiker heel belangrijk, maar helaas betaal je hiervoor wel echt veel meer dan voor normale zonnebrand. Waardoor veel mensen toch liever de goedkope en schadelijke zonnebrand kopen.

Zelf probeer ik rekening te houden met het gebruiken van zo min mogelijk plastic. Toch krijg ik op reis in de lokale tentjes nog vaak genoeg plastic bestek, een plastic rietje en plastic bekertjes. En als ik niet oplet, ben ik met het kopen van een rol koekjes weer twee plastic tasjes rijker. Lastig! 

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Slaap eens in een homestay! Het slapen bij de lokale bevolking is echt een ervaring die je nooit meer vergeet. Je maakt het lokale leven van dichtbij mee en eet het lokale eten. Ook zorg je ervoor dat jouw euro’s terecht komen bij de bevolking zelf. 

Ook kun je nu op veel plekken je hervulbare waterfles vullen met gefilterd water. Beter voor het milieu en voor je portemonnee!

Duurzaam reizen met Sandra Klomp

Benieuwd naar de reizen van Sandra? Check Away We Go