Selecteer een pagina

Duurzaam tandenpoetsen, wat is dat eigenlijk? Het gaat dan vooral om zero-waste tandenpoetsen: ervoor zorgen dat er zo min mogelijk (schadelijk) afval in het milieu belandt. Gooi daarom voor je volgende vakantie allemaal fijne duurzame producten in je toilettas, maar laten we eens beginnen met die tandenborstel. 

Twee keer per dag tandenpoetsen. Tenminste, toch? Op vakantie is het met tandenpoetsen natuurlijk niet anders. Het ritueel herhaalt zich ook op de camping, het vakantiehuisje, het hotel of zelfs in de natuur, dus kies duurzame artikelen voor een schone, frisse mond. 

Thuis is een elektrische tandenborstel het allerfijnst. Maar het is best een groot ding om mee te nemen op vakantie en je zit ook nog met de stekker die je niet in ieder land zomaar in de stopcontact kan stoppen. Daarom is op reis een ouderwetse tandenborstel vaak veel makkelijker om mee te nemen. Maar in plaats van direct naar een plastic variant in de supermarkt te grijpen, kies je liever een eco-tandenborstel. 

Waarom is een eco-tandenborstel belangrijk?

Een gewone tandenborstel is gemaakt van plastic. Niet handig voor het milieu. Zeker omdat veel mensen de tandenborstels achterlaten op hun vakantieadresje en dus maar een korte periode gebruiken. Officieel kun je een tandenborstel, ook een duurzame tandenborstel, zo’n drie maanden gebruiken. Daarna is het tijd om ‘m te vervangen. Simpelweg omdat de borstelharen op raken, er niet zo fris meer uitzien en omdat er allerlei bacteriën een thuis hebben gevonden in jouw tandenborstel. Oftewel, het is een product dat je makkelijk weggooit. En als je dan toch afval maakt, dan kun je dat beter op een milieuvriendelijk mogelijk doen. 

Houten tandenborstels of bamboe tandenborstels?

Ga daarom voortaan op reis met bijvoorbeeld een bamboe-tandenborstel of een houten tandenborstel. Dit zijn veel milieuvriendelijker oplossingen die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Bamboe groeit ook nog eens supersnel waardoor het vaak geoogst kan worden. Let bij zowel houten als bamboe tandenborstels op het FSC-keurmerk. Dat betekent dat het materiaal uit een verantwoord beheerd bos komt. 

Eigenlijk zijn vrijwel alle milieuvriendelijke tandenborstels bamboe tandenborstels. Als je googlet op houten tandenborstel, vind je vooral bamboe tandenborstels. Is bamboe dan hout? Nee, officieel is het gras. Maar what’s in a name

Een ander duurzaam alternatief is biobased plastic. Bijvoorbeeld van het merk TePe. Biobased betekent dat het materiaal is gewonnen uit natuurlijke producten, zoals suikerriet.

Duurzame borstelharen 

Het gaat trouwens niet alleen om het handvat van de tandenborstel, ook de borstelharen zijn belangrijk. Borstelharen van de bamboe tandenborstel van Hydrophil zijn bijvoorbeeld gemaakt van plantaardige olie. Andere natuurlijke opties zijn bijvoorbeeld varkenshaar, maar dan zit je weer met de vraag of dat wel zo diervriendelijk is. Daarom zijn veel borstelharen toch nog van nylon. Daarbij is het weer belangrijk of het vrij is van BPA: een chemisch stofje dat kunststof elastisch maakt. 

De eco-tandenborstels komen trouwens allemaal, net zoals bij de niet-milieuvriendelijke plastic varianten, in verschillende hardheden. Een zachte borstel is over het algemeen het beste voor je gebit en tandvlees. 

Mooie initiatieven met bamboe tandenborstels

De houten en bamboe tandenborstels zijn echt hartstikke prima om mee te poetsen en qua prijs ook goed te doen. De bamboe tandenborstels en houten tandenborstels zijn tegenwoordig ook op veel plekken verkrijgbaar. Je kunt er al eentje bij HEMA scoren bijvoorbeeld. Een bekend merk in eco-tandenborstel land is Humble Brush, zij maken ook tandenborstels van bamboe. Dit bedrijf doneert ook jaarlijks aan allerlei projecten in de hele wereld om ervoor te zorgen dat ook minder bedeelde mensen, of mensen in noodsituaties niet hoeven in te leveren op mondhygiëne. Bij het Nederlandse Bamboo Brush Society kun je zelfs een abonnement op bamboe tandenborstels nemen! Zij doneren voor iedere aankoop een bedrag aan de bekende Plastic Soup Foundation

5 x eco-tandenborstels kopen

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.