Selecteer een pagina

Reizen met de trein wordt steeds populairder. Gewoon omdat veel mensen het belangrijk vinden een duurzame keuze te maken, maar ook omdat het vaak makkelijker is dan het vliegtuig. Alleen nog lang niet altijd goedkoper, helaas. Toch kan het voordelig voor je uitpakken. Ontdek hoe en waar.

Impact trein versus vliegtuig

Dat reizen met de trein milieuvriendelijker is dan het vliegtuig pakken, hoeven we eigenlijk niet meer uit te leggen. Toch? Voor de zekerheid even kort: vliegtuigen stoten allerlei schadelijke stoffen uit, denk aan CO2, roet en stikstofoxiden. Milieu Centraal rekende het uit: een vliegreis is zeven tot elf keer belastender voor het milieu dan dezelfde reis per trein. Vooral op afstanden kleiner dan 700 kilometer maak je met de trein een enorm verschil. Als je de impact van je vakantie wilt berekenen, probeer dan de tool van Milieu Centraal eens. 

Het totale kostenplaatje van treinreizen

Het is natuurlijk verleidelijk om tóch het vliegtuig te pakken als je binnen Europa op reis gaat. Zeker als je een extreem goede deal voorbij ziet komen, soms kun je zo goedkoop vliegen. Daar kan geen trein tegenop. Maar stap 1 is om je bewust te zijn dat je überhaupt met de trein zou kunnen gaan. Dus vergelijk tóch de prijzen. Misschien wordt je wel verrast!

En als je dan vergelijkt, kijk dan ook goed naar de andere voordelen van het reizen met de trein. Het totaalplaatje. Denk aan: 

  • Onbeperkt bagage meenemen (terwijl je daarvoor bij vliegen flink bij moet betalen)
  • Reistijd beperken (reken ook de tijd naar en op het vliegveld mee)
  • Overnachting besparen (met de nachttrein scheelt het je een hotelovernachting)
  • Kosten van CO2-compensatie (je CO2-uitstoot compenseren kost ook geld)

Hoe boek je treinen in Europa?

Het startpunt voor een treinreis die je helemaal zelf regelt, is meestal NS International. Hier boek je onder andere Thalys en Eurostar treinen. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is. 

Maar tegenwoordig heb je ook Choo-Choo. Op dit treinreisplatform kun je treinreizen boeken zonder dat je zelf moet gaan puzzelen met aansluitingen. Choo-Choo biedt steeds meer standaardroutes aan en geeft daarbij veel, heel veel info over de reisduur, overstappen en soorten treinen.

Qua vergelijken is het boeken van een treinreis eigenlijk net het boeken van een vliegreis. Je moet altijd je opties vergelijken. Bijvoorbeeld via de website Save a Train. Die is handig in je zoektocht naar een duurzame reis per trein. Zij bieden tickets aan voor verschillende landen in Europa. Niet alleen voor lange reizen, maar ook korte reizen als je eenmaal op bestemming bent. The Trainline is ook zo’n site. 

Sowieso kan het soms een uitdaging zijn om bij lokale treinen een ticket te boeken. Vooraf reserveren is vaak aan te raden, maar sommige websites zijn zo ondoorgrondelijk of niet in het Engels beschikbaar. Dan kunnen sites als Save a Train, The Trainline of Omio je goed op weg helpen. 

Reisorganisaties zetten in op treinreizen

Een toffe ontwikkeling is dat verschillende reisorganisaties ook steeds meer treinreizen aanbieden. Zo boek je bij TUI bijvoorbeeld stedentrips met de trein. Je kunt zelfs op skivakantie met de trein. En ook met ANWB kun je mooie treinreizen in Europa maken. 

GreenCityTrip richt zich volledig op duurzame stedentrips in Europa en bij srprs.me kun je citytrips binnen Nederland boeken. De bestemming? Verrassing! 

Mooie treinreizen in Europa

Heb je op zich wel zin in een vakantie met de trein, maar heb je geen flauw idee waar je heen moet? Dan kun je dus voor zo’n srprs.me reisje gaan in Nederland, of duik de boeken in. Er zijn mooie inspiratieboeken voor treinreizen tegenwoordig. Check bijvoorbeeld deze twee op Bol.com: 

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Foto van Jacques Bopp op Unsplash