Selecteer een pagina

Als je duurzamer wilt reizen, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen: begin dan met dingen waar je zowel op reis als thuis iets aan hebt. Dan voelt de investering ook een stuk kleiner! Vervang bijvoorbeeld langzaam al je toiletspullen met duurzame opties. Wat dacht je van natuurlijke haarborstels en kammen?

Natuurborstels & natuurkammen: beter voor het milieu, beter voor je haar

De meeste borstels en kammen worden nog van plastic gemaakt. Goede vervangers zijn bamboe en hout. Dat is niet alleen een stuk beter voor de natuur, het is ook beter voor je haar. Natuurlijke borstels en kammen zijn eigenlijk altijd milder voor je haar. Dat betekent minder haarbreuk, minder haaruitval en ze maken je haar ook niet statisch. Jeeh!

De natuurlijke haarborstels zouden zelfs haargroei stimuleren. Hoe dat werkt? Door het masseren van je hoofdhuid met bijvoorbeeld bamboe stimuleer je de bloedsomloop en daardoor groeit je haar beter. Fabeltje of feit? Geen idee. Laten we hopen op het laatste.

Diervriendelijke borstels?

Er zijn wel gradaties in hoe duurzaam of milieuvriendelijk een natuurlijke haarborstel of kam écht is. Dat ligt ook een beetje aan je eigen beeld van wat duurzaam is. Er zijn bijvoorbeeld behoorlijk wat borstels die worden gemaakt van echt haar. Haar is wel een natuurproduct, maar je kan er best vraagtekens bij zetten.

Vaak zijn het haarborstels met haar van wilde zwijnen. Let goed op hoe die haren verkregen worden! Soms gebruiken de makers het haar van wilde zwijnen die geslacht worden voor het vlees. Na het slachten worden ze dan geschoren. Andere producenten gebruiken de haren van wilde zwijnen die gefokt worden voor het haar. Ze worden dan meerdere malen geschoren in hun leven. Het ligt er dan een beetje aan hoe er voor de beesten gezorgd wordt of je dat wel of niet oké vindt. Duurzaam is dus niet per se diervriendelijk.

Natuurlijke haarborstels van hout, bamboe, haar en sisal

De beste natuurlijke haarborstels worden gemaakt van hout, bamboe, haar (afhankelijk van je standpunt) en sisal. Check bij houten borstels en kammen altijd of ze het FSC keurmerk hebben. Als ze dat hebben, betekent het dat het hout uit bossen komt waar ze op een verantwoorde manier bosbeheer voeren. En sisal? Dat komt van agaveplanten. Deze vezel is volledig natuurlijk afbreekbaar. Het merk Kost Kamm gebruikt dit veel in combinatie met beukenhout of perenhout.

Borstel en kam je haar voortaan thuis én op reis met goede, duurzame producten.

5 x natuurlijke haarborstels en kammen kopen

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.