Wat te doen tegen muggen? En wat te doen als je dat ook nog een beetje duurzaam aan wilt pakken? In de zomer en op vakantie is muggen verjagen een continue strijd. Muggen verjagen is niet zo mugvriendelijk. Maar het kan wel op een milieuvriendelijke manier.
Oké, het doel van muggenbestrijding is natuurlijk die muggen verjagen of doden. Het scoort dus niet zo best op de diervriendelijkheidsladder. Maar ja, daar kunnen de meesten van ons wat muggen betreft wel mee leven. Maar met die muggenplaag niet. Dus wat te doen tegen muggen op een duurzame, verantwoorde manier?
Muggen verjagen met een lamp
Muggen vinden UV-licht bijzonder interessant. Daarom is het handig om een lamp aan te schaffen met dit specifieke licht. Als de mug erop afkomt, wordt hij geëlektrocuteerd door de spanning op de staaldraad. Er zijn gelukkig slimme, duurzame lampen op de markt. Ga voor LED-verlichting en bij voorkeur voor solarlampen. Bijvoorbeeld een handige 3-in-1 campinglamp met LED-verlichting die je met zonne-energie kan opladen. Top ding voor op de camping, of in je tuin.
Natuurlijke anti-muggenspray zonder DEET
Om muggen op afstand te houden, grijpen we meestal naar anti-muggensprays en lotions. De producten met DEET zouden het beste werken. Alleen is DEET een beetje omstreden. Officieel is het niet giftig, maar het dringt wel je huid binnen en gaat met je urine weer mee naar buiten. En eigenlijk wil je alles wat niet natuurlijk is, niet in je lichaam hebben. Sowieso, wie wel eens een anti-muggenspray of lotion met DEET gebruikt heeft, weet: dit is geen lekker goedje. Anti-muggensprays worden ook afgeraden voor zwangere vrouwen, dus misschien is het niet giftig, maar gezond is het ook niet.
Duurzame anti-muggen kaarsen en wierook
Met citronellageur kunnen we muggen op afstand houden. Die geur wordt bijvoorbeeld verwerkt in de anti-muggensprays en lotions, maar ook in kaarsen en wierook. Dan verspreidt de geur zich in de ruimte. Maar guess what, dit is niet per definitie een milieuvriendelijke anti-muggenoplossing.
Ja lieve mensen, zelfs kaarsen zijn er in de duurzame variant. Is een kaars dan ook al niet duurzaam? Eigenlijk niet nee. De meeste kaarsen worden gemaakt van paraffine en dat is gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof. Niet oke dus. Bijenwas is een goed alternatief. Bijenwas zorgt ook voor meer branduren, alleen… het is niet vegan. Dus wil je dat, ga dan op zoek naar sojakaarsen, of kokos en koolzaadwas. Dit is bijvoorbeeld een duurzame én vegan citronellakaars.
Er zijn ook wierookstokjes die de geur van citronella verspreiden. Ook hiervan heb je vegan varianten.
Muggen bestrijden met stickers (voor kinderen)
Voor kinderen is het niet aan te raden om producten met DEET te gebruiken. Ga dus sowieso voor de natuurlijke anti-muggensprays en lotions. Ook handig: stickers. Er zijn vrolijke anti-muggen stickers op de markt die etherische oliën bevatten. De sticker plak je op bijvoorbeeld de kleding of het bedje en doet dan, als het goed is, 72 uur lang z’n werk.
Verjaag muggen in je slaap met een duurzame reisklamboe
Klamboes zijn er in geïmpregneerde en niet-geïmpregneerde variant. Ze worden gemaakt van bijvoorbeeld nylon of katoen. Katoenen klamboes zijn helaas vaak extreem duur en niet heel geschikt om mee te reizen: ze nemen veel ruimte in en zijn zwaar.
Wel kun je kijken naar het impregneren, en of je dat nodig vindt. In malariagebieden kies je misschien toch liever voor een geïmpregneerde reisklamboe. Impregneren gebeurt met chemische stoffen. Die stoffen zijn voor insecten dodelijk, of op z’n minst raken ze ervan van slag. Voor mensen kunnen deze stoffen in principe geen kwaad, maar ja… Het zijn wel chemische stoffen. Een niet-geïmpregneerde reisklamboe is wat dat betreft dus duurzamer.