Selecteer een pagina

Reiscoach en reisblogger Eefje Beulen neemt altijd een hervulbare waterfles mee, raapt tijdens een wandeling rommel op en doet mee aan lokale clean up activiteiten. Slim en leuk! Ontdek snel wat Eefje nog meer doet om steeds een beetje duurzamer te reizen.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Hi, ik ben Eefje! Ik werk parttime in loondienst als receptioniste op een vakantiepark. Daarnaast heb ik mijn eigen reisblog Travelaway, ben ik tekstschrijver en help ik jou als reiscoach graag met het uitstippelen van jou volgende reis.

Ik vind duurzaamheid belangrijk omdat ik zelf ontzettend geniet van al het moois op de wereld en ik hoop dat de komende generaties dit ook kunnen blijven ontdekken.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Eigenlijk nog helemaal niet zo duurzaam. Er zijn zeker nog stappen te maken. Wel ben ik me de laatste jaren steeds bewuster geworden hoe belangrijk het is om hiermee bezig te zijn. In het dagelijks leven doe ik dan ook mijn best om in ieder geval mijn afval te scheiden, zo min mogelijk plastic te gebruiken en probeer ik een aantal dagen per week geen vlees te eten.

Helemaal vegetarisch worden of zelfs vegan eten is denk ik niet voor mij weggelegd. Daarvoor geniet ik veel te veel van af en toe een stukje vlees of vis. Maar ook al is dit misschien (nog) niet voor mij weggelegd, betekent natuurlijk niet dat ik er niet bewust mee bezig kan zijn. Bewustwording is de eerste stap.

“Vaak neem ik tijdens hikes een lege zak mee om afval te verzamelen.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Als ik denk aan duurzaam reizen denk ik toch allereerst aan minder vliegen. Als reisblogger en reisliefhebber is dit helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer ik een verre, lange reis maak kies ik er bijvoorbeeld wel voor om naar één continent te vliegen en vanuit daar zoveel mogelijk met de bus of trein verder te reizen. Binnenlandse vluchten probeer ik dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Allereerst neem ik áltijd mijn eigen hervulbare drinkfles mee. Hoeveel plastic je verbruikt met steeds nieuwe flesjes water te kopen is echt bizar. Bij veel accommodaties kun je tegenwoordig ook je waterfles vullen. Vaak nog gratis ook. Scheelt dus geld en plastic. Daarnaast probeer ik dus zo min mogelijk te vliegen als ik eenmaal op bestemming ben en ik gebruik duurzame producten zoals shampoo bars, shower bars enz. 

Op veel plekken over de wereld worden ook activiteiten zoals beach clean ups georganiseerd. Even een uurtje afval oprapen met een groep en het ziet er weer een stuk beter uit. Zo neem ik tijdens hikes ook vaak een lege zak mee waar ik afval in verzamel. Ik vind het echt verschrikkelijk om te zien hoeveel afval mensen nog steeds over in de natuur gooien.

Duurzaam vakantie vieren Eefje Beulen

Heb jij vliegschaamte?

Nee, vliegschaamte heb ik eigenlijk niet. Het blijft (helaas) een feit dat als je veel van de wereld wil zien (vooral verre bestemmingen natuurlijk) dat je toch het vliegtuig in zal moeten stappen. Aangezien ik ook een reisblog heb dat ik graag aanvul met nieuwe toffe bestemmingen ontkom ik er ook niet echt aan.  

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Zeker wel. Zo heb ik bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan met olifanten. We gingen dan ‘s morgens naar een bos vol met bananenbomen die we dan moesten kappen om aan de olifanten te voeren. Vervolgens gingen we de olifanten wassen en mochten we zelfs een ritje maken op de olifant. Helemaal niet goed natuurlijk voor die dieren. Dit is iets waar ik ook wel echt spijt van heb en nooit meer zou doen. Sowieso probeer ik zo min mogelijk ‘contact’ te maken met wilde dieren. Dus geen foto’s met dat leuke aapje op het strand of met een half verdoofde leeuw knuffelen. Het is nu eenmaal geen natuurlijk gedrag. Dieren spotten in hun natuurlijke habitat vind ik dan wel echt helemaal fantastisch. 

Daarnaast heb ik vaak veel en totaal nutteloze souvenirs gekocht. Daar let ik tegenwoordig ook veel meer op. Alleen producten die echt nuttig zijn en waar ik echt iets mee kan worden nog aangeschaft.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Ik denk dat voor veel mensen de prijs van duurzaam reizen een struikelblok is. En ik moet eerlijk toegeven dat dat voor mij soms ook zo is. Zo vlieg je vaak voor een paar tientjes retour naar Londen of Parijs. Met de trein ben je makkelijk drie keer zoveel kwijt. Zodra je mensen in hun portemonnee raakt worden er toch vaak andere minder duurzame keuzes gemaakt.

Duurzaam reizen Eefje Beulen

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Minder plastic gebruiken! Er zijn tegenwoordig zoveel alternatieven. Neem die eigen waterfles mee op reis, gebruik plasticvrije verzorgingsproducten en ben je bewust van de stempel die jij achterlaat.

Benieuwd naar Eefje’s werk als reiscoach? Check je opties bij Travelaway.nl

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.