Selecteer een pagina

Hoofdredacteur van een vegan online magazine Yvonne Bijkersma doet het eigenlijk best wel goed qua duurzaamheid. Ze is veganist en probeert haar jongens het goede voorbeeld te geven. Maar duurzamer leven en reizen is natuurlijk geen wedstrijdje. Met kleine stappen kun je al een groot verschil maken. Ontdek hoe Yvonne dat aanpakt.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Hoi, ik ben Yvonne en happy single mom van drie super toffe boys: Justin, Dylan en Milan. Samen met de kids, onze hond Rosa en poezen, Luna, Kismoo en Laguna wonen wij in het mooie Groningen. Ik zou mijzelf omschrijven als… energiek, bruisend, creatief, eerlijk en trouw. Werk gerelateerd komt hier ook nog eens resultaatgericht, gedreven en aanpakker bij! Ik geloof in het geloven in jezelf en in je bedrijf. Eruit halen wat erin zit. Niet afwachten, maar doen. Liever spijt van wat ik wel gedaan heb, dan altijd de vraag wat als … En van iedere kans leer je weer nieuwe en mooie dingen.

Na jaren als freelance visagiste, nagelexpert en schoonheidsspecialiste gewerkt te hebben, was het tijd voor iets nieuws. Zo startte ik mijn eerste blog, een beauty blog, daarna een mamablog en dit alles resulteerde in mijn online magazine: Vegalifestyle.nl.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Zelf denk ik dat ik wel behoorlijk duurzaam ben. Ik hergebruik veel (of geef het weg), gooi zo min mogelijk eten weg, neem zakjes mee voor mijn groente, fruit en broodjes. Ik ben daar waar het kan van het gas af, en ik hoop dit jaar zonnepanelen te krijgen. Mijn badkamer is ook al behoorlijk plasticvrij. Er zijn vast nog een aantal verbeterpuntjes.

“Het is vaak lastig om op reis veganistisch eten te vinden.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Als wij op reis gaan neem ik eigenlijk alles qua eten en drinken zelf mee. Dat is veel duurzamer, gezonder en goedkoper. Als veganist is het sowieso erg handig om eten zelf mee te nemen. Onderweg is vaak niet veel vegans te vinden. Ook met de kinderen vind ik het handig om eten en drinken mee te nemen. Onderweg is toch al snel ongezond of minder lekker. En vaak zit dan alles verpakt in plastic. Drinken doe ik in hervulbare flessen, thee in de thermosfles en eten in broodtrommels.

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Door zo veel mogelijk zelf mee te nemen. Ik gebruik ook shampoo bars. En als ik het kraanwater in een land beter niet kan drinken, koop ik niet steeds kleine flesjes, maar een grote verpakking waar ik onze mee gebrachte flesjes hervul.

We maken geen gebruik van plastic rietjes. En ik heb (heel burgerlijk) altijd een boodschappen tasje bij mij. Zo hoef ik geen plastic tasjes te gebruiken.

Duurzaam reistips Yvonne Bijkersma

Heb jij vliegschaamte?

Nu hoor ik ja te zeggen … Maar nee, ik heb het niet, SORRY. Ik vlieg niet heel vaak en het heeft ook niet mijn voorkeur. Maar af en toe naar een totaal andere plek reizen op deze manier vind ik wel erg fijn. Ik pak wel steeds vaker de trein dan de auto. En nee, ik hoef ook niet elk jaar of meerdere keren per jaar te vliegen.

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Eigenlijk niet dat ik weet. Wel dat we vroeger vaak alles van plastic meenamen voor onderweg, bordjes, bekertjes en zelfs bestek. Dat doe ik nu zeker niet meer. Ik neem gewoon mijn eigen bestek mee, en was dat weer af, als we met de auto reizen.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Treinreizen, dat zou meer bekendheid mogen (moeten) krijgen. Is nu soms best ingewikkeld. Hoe je van A naar B kunt reizen met de trein. Vooral naar het buitenland zou het tof zijn als er completere reizen aangeboden worden. Net zoals met het vliegtuig, dat als je op je bestemming aankomt er een bus voor je klaar staat om je naar je accommodatie te brengen. Nu moet je alles los boeken en uitzoeken, reis, hotel, appartement, camping of…  en hoe je er komt.

Duurzaam vakantie vieren Yvonne Bijkersma

Hoe zet je de eerste stappen naar een duurzame lifestyle?

Ben je nog niet zo duurzaam? Verdiep je hier eerst goed in en begin je huis een stukje duurzamer te maken. Begin in je badkamer bijvoorbeeld, of in de keuken. En breid dit dan steeds meer uit. Je zult merken dat het normaal gaat worden en je zo ook je vakanties steeds duurzamer viert.

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Ga goed voorbereid op reis. Hoe ga je, wat heb je nodig voor onderweg (eten drinken)? Neem zoveel mogelijk zelf mee. Zoals shampoo bar, wasbare wattenschijfjes, flesjes om te hervullen. Reis je met een klein kindje, zorg dan van een wasbare zwemluier.

Benieuwd naar de vegan lifestyle van Yvonne? Check Vegalifestyle.nl

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.