Selecteer een pagina

Leonie van der Laan schrijft mooie teksten, maakt mooie posters en kaarten en probeert ook de wereld een beetje mooier (lees: duurzamer) te maken. Vaak vanuit Valencia, en soms even vanuit Nederland, zet ze steeds meer stappen in duurzamer leven én, onlosmakelijk verbonden, duurzamer reizen. Ontdek hoe ze dat aanpakt.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Hi! Ik ben Leonie: blogger, vormgever en tekstschrijver. Duurzaamheid speelt al jaren een grote rol in mijn leven, voornamelijk omdat ik het nut niet inzie van overmatig consumeren. Ik koop zo min mogelijk kleding en gooi niks weg, heb veel tweedehands spullen en doe jarenlang met dezelfde telefoon. Daarnaast eet ik weinig vlees, koop veel biologische producten en kan ik echt panisch worden als iemand zijn afval niet scheidt.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Over het algemeen leef ik redelijk duurzaam, hoewel ik daar nog zeker verbeteringen in kan aanbrengen. Ik zou soms zo graag verpakkingsvrij leven, maar vind dat eerlijk gezegd ook wel een gedoe. Ik merk dat het een proces is, en dat ik steeds een beetje meer doe om duurzaam te leven. Stapje voor stapje…

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Duurzaam reizen betekent voor mij dat je zo min mogelijk schade aanbrengt aan de planeet. Dat wil zeggen dat je net als thuis zo min mogelijk wegwerpproducten koopt en je afval scheidt, maar ook dat je waar mogelijk over land reist (zeker voor relatief kleine afstanden).

“Vroeger was ik nogal gevoelig voor toeristische prullaria.”

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Eigenlijk ben ik op vakantie niet perse meer bezig met duurzaamheid als thuis. Ik maak dezelfde keuzes en ben me bewust van mijn impact. Ik denk wel dat het goed is om stil te staan bij in hoeverre de manier van reizen en je accommodatie bijdragen aan een gezondere planeet, hoewel dat niet altijd even makkelijk is.

Heb jij vliegschaamte?

Ja absoluut. Ik werk online en breng een groot deel van mijn tijd door in Spanje. Daardoor zit ik meerdere keren per jaar in het vliegtuig van en naar Nederland. Super lastig, want als ik de trein zou nemen ben ik twee volle dagen onderweg (als het niet meer is), en het is bovendien een stuk duurder. Ik praat het voor mezelf goed doordat ik over het algemeen vrij duurzaam leef, maar het blijft natuurlijk super slecht 🙁

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Ik was vroeger nogal gevoelig voor toeristische prullaria en nam de hele handel mee naar huis om er vervolgens niks mee te doen en het weg te gooien. Tegenwoordig koop ik iets alleen als ik het geweldig mooi vind en zeker weet dat ik het ga gebruiken.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Het zou een stuk schelen als treinreizen goedkoper en sneller wordt, want vliegen is in beide gevallen interessanter. Ook zou het handig zijn als je makkelijker kunt achterhalen hoe duurzaam bepaalde verblijven en reisorganisaties zijn, hoewel dat denk ik ingewikkeld te realiseren is.

Duurzamer reizen Leonie van der Laan

Als Valencia-fan kun je vast wat duurzame hotspots aanraden…

Ik denk dat maar weinig mensen beseffen hoeveel mooie plekjes we in Europa (en zelfs in Nederland!) hebben. Voor een fijne vakantie hoef je dus echt niet per se ver weg!

Wil je in Valencia duurzaam én gezond eten? Ik kom graag bij beGreen Salad Company en AlmaLibre. Bij de eerste eet je de allerlekkerste wraps en salades, en de tweede is gespecialiseerd in acaï bowls. Op duurzame wijze de stad ontdekken? Op vrijwel elke hoek van de staat kun je fietsen huren, en doordat alles relatief dichtbij is heb je daar voldoende aan. Bij de vele kraantjes in het park kun je je flesje water
bijvullen, en je biologische boodschappen doe je bij een van de vestigingen van Herbolario Navarro.

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Ik heb standaard een aantal plastic bakjes in mijn koffer of rugzak. Deze gebruik ik om eten af te halen of restjes in te doen. Zo hoeft het restaurant of eettentje er geen wegwerpbakje voor te gebruiken. Het is natuurlijk maar een kleine impact die je daarmee maakt, maar wel voor iedereen gemakkelijk toe te passen.

Benieuwd naar meer van Leonie? Check haar blog!
(en neem ook zeker een kijkje in haar webshop)

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.