Selecteer een pagina

Mirjam Hart is gek op een goed verhaal, en schrijft op haar blog over duurzamer wonen en leven. Duurzaam leven is echt onderdeel van haar lifestyle. Ze heeft dus zeker ook een goed verhaal over duurzamer reizen!

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Mijn naam is Mirjam Hart en ik ben 38 jaar. Ik woon in Zwaag (Noord-Holland) samen met mijn vriend Bram en onze kinderen Noah (15), Eli (7) en Filou (4).

Zo’n 7 jaar geleden ben ik mijn blog Eengoedverhaal.nu begonnen. Het zou eigenlijk een blog naast een nog te bouwen webshop worden, waar ik dan allemaal fair trade en duurzame items wilde verkopen. Vandaar de naam. 😉 Het schrijven van teksten vond ik zo leuk en al snel bleek dat ik ook daar een zakcentje mee kon verdienen. Eerst lag de focus van mijn blog vooral op interieurinspiratie, maar aangezien wij thuis steeds bewuster gingen leven, heeft mijn platform ook een groener randje gekregen.

Inmiddels schrijf ik voornamelijk over duurzaam wonen en leven. Ik deel bijvoorbeeld tips over handige zero waste artikelen, vegan kookboeken en duurzame woonaccessoires. Omdat wij hebben besloten in principe geen vliegtuig meer te pakken voor een vakantie, deel ik ook onze favoriete uitstapjes dicht bij huis. 

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Wie echt met duurzaam leven “bezig” is zal het vast herkennen: als je eenmaal bezig bent, zal het nooit duurzaam genoeg zijn. Maar we doen ons best waar we dat kunnen en waar wij ons prettig bij voelen. Soms moet je ook gewoon accepteren dat je lang niet alles perfect kunt doen.

Daarom houd ik de tips op mijn blog ook bewust laagdrempelig. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen enthousiast worden om in ieder geval de eerste groene stappen te zetten. En als je ziet hoe gemakkelijk dat gaat en hoeveel plezier je ervan kunt hebben, dan gaat de rest eigenlijk vanzelf.

Zoals ik al zei vieren we onze vakanties dus dicht bij huis. We schrappen zoveel mogelijk dierlijke producten van het menu en ons huis en onze garderobe bestaat voornamelijk uit tweedehands items. Dat zijn wat mij betreft de grootste duurzame stappen die wij maken. En het delen van groene inspiratie uiteraard!

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Voor ons hoort duurzaam leven echt al bij onze lifestyle. Dus ook op vakantie is dat niet heel anders. We proberen op alle aspecten te letten en vragen ons regelmatig af: kan dit ook duurzamer?

“Wij pakken in principe geen vliegtuig meer voor vakanties.”

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Door het vliegtuig uit je vakantie plannen te schrappen, maak je al meer positieve impact dan de meeste mensen verwachten. Met kleine kinderen vind ik het sowieso prettiger om de vakanties lekker dicht bij huis te houden. Wij hebben een elektrische auto en reizen daarmee meestal naar onze vakantiebestemming. 

Daarnaast zorgen we er ook op vakantie voor dat we niet al teveel afval achterlaten. Eerst even langs de lokale supermarkt om onze meegebrachte bakjes te kunnen vullen met fruit, brood en rauwkost scheelt niet alleen afval, maar ook geld. Natuurlijk houden we ook van eten bij restaurants en op terrasjes. We hebben de regel dat de kinderen buiten de deur eventueel wel vlees mogen eten. Eigenlijk is deze regel vooral voor onze tiener. Maar dat proberen we wel binnen de perken te houden. Als ze overdag kipnuggets bij de patat willen, dan eten ze ‘s avonds een vegetarisch gerecht. 

Duurzamer reizen Mirjam Hart reistips : Mirjam met haar kinderen bij een vuurtoren

Ook steunen we graag lokale initiatieven. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om zorgboerderijen te bezoeken en te eten bij restaurants waar ze veel lokale specialiteiten op het menu hebben staan. 

Heb jij vliegschaamte?

Ik wil het geen vliegschaamte noemen, maar ik vind wel dat we allemaal wat kritischer naar ons vlieggedrag mogen kijken. Zelf hebben we een paar jaar geleden besloten dat we niet meer zo makkelijk in het vliegtuig zullen stappen. Als ik mijn vriendin in Londen wil bezoeken, dan doe ik dat nu bijvoorbeeld met de trein. Dat betekent wel dat sommige reisbestemmingen misschien nu van de baan zijn, maar dat vind ik niet zo heel erg.

Er zijn nog wel een paar bestemmingen die ik zou willen bezoeken met mijn gezin. Als de kinderen wat groter zijn, zou ik graag naar de Verenigde Staten willen. En eigenlijk wil ik ook ooit naar Celebes Indonesië. Het eiland waar mijn vader geboren is. Maar verder denk ik dat wij ons dichterbij huis ook prima kunnen vermaken.

En het vliegtuig pakken voor iets wat ook met de auto te bereiken is: dat is helemaal een no-go!

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

We doen zo vaak nog niet duurzame dingen op vakantie! Een pretpark bezoeken is per definitie al niet heel duurzaam. Maar soms wil je ook wel wat afwisseling van strand en bos, toch? Ik heb mij in Londen een keer laten verleiden tot het kopen van zo’n vreselijk cliché bordje ter ere van het huwelijk tussen prins Harry en Meghan. Zoiets is natuurlijk totaal niet verantwoord gemaakt en het staat nu eigenlijk alleen maar een beetje in de kast. Ik probeer dus wel minder van dat soort impulsaankopen te doen. En ik behoed mijn kinderen daar ook voor.

Speelgoed en kleding op een lokale markt lijkt soms leuk, maar het is lang niet altijd van goede kwaliteit en ook lang niet altijd nodig. 

Duurzamer reizen Mirjam Hart tips: prachtige gang vol planten en kleur

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Duurzaam reizen mag goedkoper worden. Als een treinkaartje nou net zo voordelig geprijsd was als een vliegticket, dan hebben veel meer mensen die iets langere reistijd er echt wel voor over.

Ik mocht onlangs op een perstrip naar Brussel met de Thalys. Geloof me: dat is minstens net zo luxe als een vlucht en het reist heel relaxed. 

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Zoek eens een vakantiebestemming dichterbij huis! Ik snap het natuurlijk dat je zonzekerheid wil, maar ook op minder zonnige dagen kun je nog zoveel leuks zien en doen op vakantie! En misschien zelfs wel meer, als je toch niet kunt bakken op het strand…

Benieuwd naar meer duurzame tips van Mirjam? Bezoek haar blog Eengoedverhaal.nu

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.