Selecteer een pagina

Vera van der Stelt is gek op reizen en is daarom blij dat er steeds meer mogelijkheden zijn om leuke trips in Europa te maken met de trein. Want tja, vliegen is natuurlijk niet zo duurzaam. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om reizen een stukje duurzamer te maken. Het zit écht al in de kleine dingen, vertelt Vera.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Mijn naam is Vera en ik kom uit Tilburg. Een jaar geleden ben ik mijn eigen reisblog TripadVera gestart om op deze manier anderen te inspireren met mijn favoriete bestemmingen, tips en foto’s. De laatste jaren begin ik steeds meer rekening met duurzaamheid te houden, want als iedereen dit doet zal het de wereld een stukje mooier maken!

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Eerlijk gezegd (voor mijn gevoel) nog niet super duurzaam. Ik probeer er wel steeds meer rekening mee te houden: ik let op mijn eten, heb stalen rietjes gekocht, doe altijd boodschappen met eigen tassen en ik heb in mijn badkamer ook steeds minder plastic verpakkingen. Ik gebruik bijvoorbeeld soap bars. Ook doe ik een paar keer in het jaar mee aan kledingruil waarbij ik kleding mee neem die ik niet meer gebruik en anderen (of mezelf) heel blij mee kan maken.

“Nachttreinen zijn ideaal om verantwoord te reizen én geen tijd te verliezen.”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Nadenken over de manieren waarop je reist qua vervoer en letten op de kleine dingen. Ik merkte in Azië (pre-corona) dat de bevolking hier op sommige plekken totaal niet mee bezig is. Zo kreeg je als vanzelfsprekend tientallen plastic tasjes mee bij de 7/11 of andere winkeltjes terwijl je natuurlijk heel makkelijk zelf een linnen tasje kan meenemen voor je boodschappen. 

Hetzelfde geldt voor plastic flessen. Zelf had ik een eigen fles mee die je op meerdere plekken kon vullen met koud water. En sinds de komst van de handige soap bars hoef je ook geen gebruik meer te maken van de plastic flessen. Dit bespaart ook veel ruimte in je backpack of koffer, een win-win situatie dus!

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Eigenlijk ben ik op vakantie niet per se meer bezig met duurzaamheid als thuis. Ik maak dezelfde keuzes

Op reis gaan met het vliegtuig is natuurlijk totaal niet duurzaam. Gelukkig komen er voor veel bestemmingen in Europa steeds meer mogelijkheden met (nacht-) treinen wat ideaal is om toch te kunnen blijven reizen, maar op een meer verantwoorde manier. De meeste treinreizen zijn ook nog eens in de nacht, waardoor je geen extra tijd kwijt bent en de volle 100% kan genieten van je trip.

Duurzaam reistips Vera van der Stelt

Het liefst ga ik dit jaar mijn trip naar Singapore en Bali waarmaken die ik in 2020 heb moeten cancelen, maar gezien de corona situatie wil ik het deze zomer toch nog iets dichter bij huis zoeken. Het idee is nu om van de zomer te gaan roadtrippen naar de Côte d’Azur in Frankrijk en Cinque Terre in Italië. Zowel mijn vriend als ikzelf beschikken over een auto. Wij kiezen ervoor om de auto van mijn vriend mee te nemen voor deze roadtrip omdat deze elektrisch is. Dit is op deze manier uiteraard een stuk duurzamer dan met het vliegtuig naar het prachtige Azië.

Heb jij vliegschaamte?

Soms, vooral als je bedenkt dat naar sommige bestemmingen letterlijk vijf vluchten gaan op één dag. Dat vind ik zo belachelijk veel en totaal onnodig. Tijdens mijn trip naar Vietnam heb ik ook geen gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht, terwijl veel reizigers dit wel doen om tijd te besparen. Hierdoor zaten wij in een trein van 10 uur en daarna bus van 6 uur om van de ene gewenste plek naar de andere te reizen. Ideaal zou ik het niet noemen, maar uiteindelijk ben ik hier wel blij mee, heb ik er wat geld mee bespaard en is dit ook weer een leuk avontuur!

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Zeker, drie jaar geleden maakte ik een geweldige trip naar onder andere de Filipijnen. Maar de Filipijnen betekent ook ontzettend veel eilanden die soms zo ver uit elkaar liggen dat deze alleen met het vliegtuig te bereiken zijn. Zo heb ik deze trip meer van het vliegtuig gebruikgemaakt dan dat ik nu zou willen.

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Inmiddels worden er steeds meer plekken toegevoegd aan de lijst om vanuit Nederland met de trein naar toe te reizen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als dit nog extra uitgebreid wordt met bestemmingen!

Duurzaam reizen Vera van der Stelt

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Denk altijd even een tweede keer na over wat je trip eventueel duurzamer kan maken. Moet je echt een extra vlucht nemen van de ene naar de andere plek of is een trein (met misschien een tussenstop op een prachtige plek) ook mogelijk?

Ik hoop dat ik hiermee anderen heb geïnspireerd om ook rekening te houden met kleine dingen om je reis een beetje duurzamer te maken.

Benieuwd naar de reizen van Vera? Check haar blog TripadVera!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.