Selecteer een pagina

Op vakantie verslinden we boeken. Eindelijk tijd om die 800 pagina’s tellende roman te lezen of gewoon gedachteloos een lekker flutboekje op het strand uitlezen. Wat milieuvriendelijkheid betreft… Kun je nou het beste een e-reader aanschaffen, of het toch op papieren boeken houden?

Papieren boeken milieuvriendelijk?

Het maken van een papieren boek, van drukken tot binden, valt qua CO2-uitstoot eigenlijk wel mee, maar er worden natuurlijk wel bomen voor gekapt. Veel papier wordt gelukkig wel gerecycled. Er is inkt nodig, en dat wordt vaak vervaardigd uit aardolie. Verder moet een papieren boek vervoerd worden naar de winkels en naar jou. Daar zit dus toch wel wat impact voor het milieu. 

E-readers duurzaam?

Het maken van een e-reader is eigenlijk nog veel schadelijker, omdat er onder andere plastic en metalen worden gebruikt. Die zijn over het algemeen niet afbreekbaar. En er is natuurlijk stroom nodig om überhaupt iets te kunnen lezen op een e-reader. De meeste e-readers zijn echter zo zuinig, dat dat verwaarloosbaar is. Er wordt ook geëxperimenteerd met e-readers op zonne-energie, maar die zijn nog lastig verkrijgbaar. 

De e-reader bovenaan dit artikel is trouwens een PocketBook Touch HD 3.

Het omslagpunt: 25-30 boeken

In een item van Kassa werd het voor je uitgezocht. En guess what? Pas als je 25 tot 30 nieuwe boeken leest, wordt een e-reader duurzamer dan papieren boeken. Boekenwurmen halen dit aantal met gemak. Lees je wat minder vaak, dan is het lastiger. Bedenk je wel dat e-readers een paar jaar mee gaan. Stel, je gebruikt je e-reader vijf jaar, dan hoef je ieder jaar maar vijf of zes boeken te lezen.

Nieuwe of tweedehands boeken lezen: de hotelbieb

De vergelijking van e-readers versus papieren boeken gaat alleen op als je steeds nieuwe boeken koopt. Er zijn natuurlijk nog andere manieren om aan boeken te komen, ook op vakantie. Veel hotels en hostels hebben een boekenkast waar je boeken mag ruilen. Zo geef je ze eenvoudig een tweede leven. Of duik een tweedehands boekenzaakje in. Voor een paar euro heb je dan een nieuw oud boek. 

Minder bagage

Een e-reader is qua kilo’s en ruimte natuurlijk veel handiger om mee te nemen in je bagage dan een verzameling papieren boeken. Daarnaast heb je zo ook invloed op wat je leest, want het is maar afwachten of de hotelbieb iets leuks in de aanbieding heeft. 

Duurzamer voor je portemonnee

Nog een pluspunt van de e-reader: e-boeken zijn vrijwel altijd goedkoper dan papieren boeken. Check het ruime assortiment e-boeken bij Bol.com en voor je nieuwe e-reader kun je terecht bij Coolblue, daar vind je ook handige info om de beste e-reader voor jouw wensen te vinden. 

Ook handig: je reisgids als e-book. Vrijwel alle uitgaven van Lonely Planet zijn bijvoorbeeld ook als e-book te koop.

2 opties om duurzamer te lezen