Selecteer een pagina

Of je nou een weekendje weg gaat of lekker lang op vakantie, back-to-basic of in een luxe hotel: in alle categorieën heb je tegenwoordig duurzame accommodaties. En je kunt op verschillende sites duurzame hotels, hostels, kampeerplekken en andere accommodatis boeken. Check ze snel.

Eco-label hotels 

Omdat duurzaam ‘hip’ is, gebruikt iedereen de term graag in marketinguitingen. Logisch, maar het blijft natuurlijk een beetje gissen wat er precies onder duurzaam wordt verstaan. Daarom zijn er eco-labels in het leven geroepen. Het probleem is alleen (zoals met zoveel keurmerken, denk maar aan de supermarkten) dat er zo veel zijn, dat je geen flauw idee hebt wat zo’n keurmerk eigenlijk inhoudt en welke betrouwbaar is. Green Tourism, EU Ecolabel, Green Seal… Door de bomen zie je het bos niet meer. 

Maar laat je niet ontmoedigen door de eco-label verwarring! De eco-labels zijn nu nog volop in ontwikkeling, met de jaren komt er vast meer transparantie. We moeten nou eenmaal ergens beginnen, nietwaar? En het feit dat een hotel, camping of boekingswebsite stappen zet naar een duurzamere wereld, kunnen we alleen maar toejuichen – als het geen greenwashing is natuurlijk. 

Duurzaam overnachten natuur: heide met een boom
Duurzame accommodaties natuur: rood met witte paddenstoel

Duurzame accommodaties bij Booking.com

De grote boekingsmachine Booking.com heeft een eigen eco-label. Accommodaties kunnen zich aanmelden voor de Duurzaam Reizen-badge. Hotels, hostels, B&B’s en alle andere soorten accommodaties krijgen een badge met 1, 2 of 3 bladeren. Afhankelijk van hoe duurzaam ze volgens de criteria van Booking.com zijn. 

Om zo’n duurzaamheidsbadge te verdienen, wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe accommodaties afval verminderen, energiegebruik en broeikasgassen verminderen, de natuur beschermen en lokale gemeenschappen steunen. Als je alle details wilt weten van de badges, check dan het handboek van Booking voor accommodatie-eigenaren. Zo leer je waarom een hotel een duurzaam hotel is volgens Booking. 

Jij herkent duurzame accommodaties op de site aan de badge met 1, 2 of 3 bladeren. Ook kun je je zoekresultaten filteren. Onder het kopje ‘Duurzaamheid’ kun je het vakje ‘Duurzaam Reizen-accommodaties’ aanvinken. 

Zoek een duurzame accommodatie bij Booking.com

Duurzame overnachtingen bij Campspace

Duurzaam overnachten kan ook via Campspace. Het is een beetje de duurzame Airbnb voor mensen die graag de natuur opzoeken en een kleinschalige, unieke kampeerplek willen. Het hele imago van Campspace draait om duurzaamheid. Ze proberen dit te realiseren door nieuwe overnachtingsopties dicht bij huis aan te bieden. Zo kun je al voor een tientje bij iemand in de achtertuin kamperen met je eigen tent, maar zijn er ook toffe omgebouwde pipowagens en luxe tenten. Door bij Campspace te boeken, steun je dus kleine ondernemers in plaats van grote hotelketens. 

De verhuurders verhuren zo milieuvriendelijk mogelijk (denk aan afvalscheiding, groene energie). Bij iedere kampeerplek en accommodatie staan de duurzaamheidsmaatregelen opgesomd. En meestal leggen de verhuurders in de beschrijving uit wat het verblijf duurzaam maakt en hoe je het best volop van de natuur kunt genieten. 

Boek met €10 korting bij Campspace

Tip!
Zoek je wat inspiratie? Bekijk deze blog met leuke Campspaces in Nederland.

Duurzaam kamperen: klein kampeerterrein met wat tenten

Natuurhuisje

Bij Natuurhuisje boek je accommodaties midden in de natuur, weg van de massa. Het duurzaamheidsaspect zit ‘m dus in de kleinschaligheid en in de natuurprojecten van Natuurhuisje. Met iedere boeking doneer jij 1 euro aan lokale natuurprojecten en Natuurhuisje draagt 2% van de totale omzet af aan deze projecten, vooral in Nederland. Wat ze dan doen? Denk aan het creëren van een hondenspeelbos, voedselbossen aanleggen, of een vogelwachtershuisje renoveren. Op de site kun je alle projecten bekijken en precies zien hoeveel ze gekost hebben. 

Op de site van Natuurhuisje kun je bij de filters onder het kopje ‘Duurzaamheid’ verschillende opties aanvinken: openbaar vervoer, groene energie, eten uit eigen tuin en afvalscheiding. 

Bekijk de opties bij Natuurhuisje

Duurzame accommodatie Natuurhuisje: bungalow met houten voorkant in de herfst
Duurzame accommodaties boeken: interieur natuurhuisje in Westhoek

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.