Selecteer een pagina

Of je nou op zoek bent naar een toffe groepsreis, een mooie zonvakantie of een bijzondere rondreis, er is eigenlijk altijd wel een duurzame reisorganisatie die bij jouw wensen past. In dit artikel vind je een kleine selectie van duurzame reisbureaus waar jij een duurzame vakantie kan boeken. 

Duurzaam reizen met Koning Aap

Koning Aap is een reisbureau dat al meer dan dertig jaar reizen organiseert. Je reist met kleine groepen en je kunt verschillende thema’s kiezen (bijvoorbeeld duurzame familiereizen of festivalreizen). Het uitgangspunt van Koning Aap is dat alle reizen zo min mogelijk impact hebben op het klimaat en zoveel mogelijk impact op de lokale omgeving. Mooi streven! 

Hoe doen ze dat? Ten eerste door duurzame keuzes aantrekkelijk te maken voor jou, zo krijg je bijvoorbeeld korting als voor de meest duurzame, non-stop vlucht kiest en een gratis overnachting als je met de trein naar een Europese bestemming reist. 

Daarnaast zitten er eigenlijk in alle reizen duurzame keuzes verwerkt, standaard. Koning Aap werkt met lokale ondernemers, zorgt zoveel mogelijk voor vervoer over land en zo zijn er nog meer initiatieven. Ook werkt de reisorganisatie samen met verschillende duurzame initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan Justdiggit, die de aarde probeert te vergroenen. En samen met Shoestring en YourWay2GO investeert Koning Aap in projecten om bijvoorbeeld straatkinderen of vrouwen te helpen, of om een nationaal park te beschermen. 

Op de website laat Koning Aap bij iedere rondreis de Local Impact Score zien. Dat is een score die laat zien hoe duurzaam de reis eigenlijk is, met scores voor vliegimpact, certificeringen, goede doelen en meer. Hoe het precies in elkaar zit, lees je hier. 

Bekijk de rondreizen van Koning Aap. 

Duurzaam reisbureau: molen in grasveld

Voja Travel: reizen met positieve impact

Voja Travel is een scale-up onder de duurzame reisorganisaties. Sinds 2019 stellen zij mooie reizen naar de Azoren, Canarische Eilanden, Kaapverdië en Madeira samen. Allemaal individuele reizen, van wandelvakantie tot eilandhoppen. Opgericht als het tegengeluid van massatoerisme, of eigenlijk vooral de schadelijke gevolgen van massatoerisme. Voja reizen zijn daarom eerlijk voor de lokale bevolking, hun land en onze planeet. 

Hoe dan? Voja werkt altijd met lokale ondernemers: chauffeurs, gidsen, eigenaren van accommodaties, enzovoorts. Daarbij zorgen ze dat ze eerlijke prijzen betalen. De reisorganisatie belooft zelfs dat 40% van het bedrag dat jij betaalt terecht komt bij de lokale bevolking. Je verblijft altijd in kleinschalige verblijven en er is volop de mogelijkheid om kennis te maken met lokale mensen. Dat is waar de reisorganisatie veel waarde aan hecht. 

Ook legt Voja Travel een deel van de jaarwinst opzij om lokale projecten te steunen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen en het verduurzamen van accommodaties. Daarnaast wordt de CO2-uitstoot van je reis gecompenseerd – niet alleen van het vliegtuig, maar de hele reis.  

Bekijk de vakanties van Voja Travel.

Duurzaam op reis met Sawadee

Al bijna veertig jaar gaan bewuste reizigers op vakantie met Sawadee: duurzame groepsreizen over de hele wereld mét een avontuurlijk tintje. Sawadee probeert de positieve impact van toerisme te vergroten en de negatieve impact te verkleinen. 

Zo zijn er Puur Sawadee projecten en accommodaties opgenomen in de reizen. Bij deze projecten en accommodaties is er extra aandacht voor natuur- en cultuurbehoud en eerlijke prijzen. Door als toerist deel te nemen aan zo’n activiteit of te slapen in een lokale accommodatie steun je de lokale bevolking. Denk aan kookworkshops en homestays. Sawadee probeert zoveel mogelijk duurzame hotels en eco-lodges te boeken. En het reisbureau doneert ook aan verschillende sociale en natuurprojecten. 

Opvallend is dat Sawadee heeft besloten niet meer de CO2-uitstoot te compenseren via credits. Eigenlijk simpelweg omdat het niet zo transparant is waar het geld nou echt naartoe gaat. Daarom compenseren ze nu door te investeren in hun eigen reizen en lokale projecten te steunen. 

Krijg je al zin in een duurzame vakantie? Bekijk de opties bij Sawadee. 

Duurzame rondreis

Duurzaam vakantie vieren met Shoestring

Reis de wereld rond met de duurzame groepsreizen, single reizen en individuele rondreizen van Shoestring. Het reisbureau wil zelfs de meest duurzame reisorganisatie worden van Europa (of de wereld) – da’s een flinke ambitie. 

Hoe Shoestring haar reizen dan zo duurzaam mogelijk organiseert? Er staat een heel lijstje initiatieven op de website. Te veel om hier op te sommen, kijk daarvoor op de website van Shoestring. Maar hier wat highlights: je krijgt korting op je reis als je de meest duurzame vliegticket kiest, een gratis overnachting als je met de trein binnen Europa reist, steeds meer reisaanbod in Europa, geen excursies met direct contact met dieren en 100% lokale reisbegeleiders. 

Samen met Koning Aap en YourWay2Go zet Shoestring zich in voor duurzaam toerisme. Dat betekent bijvoorbeeld dat ook Shoestring CO2-uitstoot compenseert (125% zelfs) en lokale projecten steunt. 

Ook Shoestring laat bij iedere reis de Local Impact Score zien, net als Koning Aap. Zo kun je snel zien hoe duurzaam jouw vakantie is. De maximale score is 140. 

Bekijk de reizen van Shoestring.

Duurzame groepsreis: watervalletje in bos

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.