Selecteer een pagina

In de horeca en in winkels zijn er al veel chique alternatieven in omloop: bamboe rietjes, eetbare rietjes, RVS rietjes, glazen rietjes, noem het maar op! Maar welk rietje kun je nou het beste meenemen op reis? Want hergebruiken is een goed idee, maar het moet wel een beetje praktisch blijven natuurlijk. 

Verbod op plastic rietjes

Sinds 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op alle plastic wegwerpartikelen, ook rietjes. Dat is super nice, want veel plastic komt in zee terecht en dat willen we niet. Hoewel er ook nadelen aan deze regel zitten hoor. Sommige mensen hebben namelijk om medische redenen een plastic rietje nodig. Voor andere mensen is een plastic rietje is makkelijk te vervangen door een herbruikbaar rietje. Wat zijn je opties?

RVS-rietjes

RVS staat voor roestvrij staal. Rietjes gemaakt van RVS zien er chique en stoer uit en gaan oneindig mee. Je kunt ze voor zowel warme als koude dranken gebruiken en met het meegeleverde schoonmaakborsteltje houd je ze eenvoudig schoon. Ze kunnen meestal ook gewoon in de afwasmachine. Een groot voordeel van een RVS-rietje is dat ze de smaak van je drankje niet aantasten. Gewoon lekker en duurzaam slurpen dus. 

RVS-rietjes zijn fijn om mee te nemen op reis, zeker als je gaat voor een opvouwbaar of uitschuifbaar exemplaar. Dit is een fijne.

Papieren rietjes

Hoewel papieren rietjes echt wel beter zijn dan plastic rietjes, zijn ze niet ideaal. Ze zijn namelijk niet zo geschikt om vaker te gebruiken. Sterker nog, bij de eerste drinkbeurt worden ze vaak al slap. Schoonmaken gaat ook nauwelijks, dus ze zijn bijna altijd slechts eenmalig te gebruiken. Natuurlijk is papier beter dan plastic, maar het afval moet alsnog verwerkt worden. Lang niet alle papieren rietjes zijn biologisch afbreekbaar. Wil je een warm drankje drinken, dan gaat dat niet met een papieren rietje. 

Papieren rietjes zijn niet handig om mee te nemen in je bagage. De kans dat ze beschadigen in je overvolle koffer of backpack is nogal groot. Liever koop je dus geen papieren rietjes. Ben je eigenwijs? Bol.com heeft er wel veel. 😉

Herbruikbaar rietje kokosnoot vakantie
Foto van Joey Nicotra via Unsplash

Bamboe rietjes

Bamboe is een mooi alternatief voor plastic rietjes. Je kunt ze meerdere keren gebruiken, maar niet tot in de eeuwigheid. Bij veel bamboe rietjes krijg je ook een schoonmaakborsteltje erbij. Handig, want ze kunnen niet in de afwasmachine. Bamboe rietjes zijn geschikt voor warme en koude dranken. Ze hebben wel een beetje een bijsmaak. De één vindt dat vies, de ander vindt het wel meevallen. 

Bamboe rietjes kunnen op zich prima mee op reis, maar zijn wat lastiger te drogen dan bijvoorbeeld RVS-rietjes. Zeker in echte kou en vochtige klimaten. Een bamboe rietje is zeker geen slechte keuze, maar niet ideaal om mee te nemen op vakantie. Misschien wil je er toch een paar voor thuis? Koop ze bij Bol.com.

Eetbare rietjes

Slim: een eetbaar rietje. Dan komt ‘ie niet terecht bij het vuilnis en heb je ook nog eens een lekker hapje. Nou ja, echt heel smaakvol zijn de eetbare rietjes niet. Veel mensen laten ze dan ook liever staan. Eetbare rietjes heb je in verschillende smaken, meestal fruitig, maar soms zijn ze ook gemaakt van pasta. Dus als je van ongekookte pasta houdt… Check bij Bol.com bijvoorbeeld eetbare limoenrietjes en een fruitmix van rietjes.  

De eetbare rietjes zijn vooral geschikt voor de horeca, wat minder om mee te nemen op vakantie als alternatief voor een plastic rietje. 

Glazen rietjes

Een glazen rietje staat leuk en geeft geen gekke smaakjes aan je drankje. Je drinkt er warme en koude drankjes mee. Een glazen rietje houd je makkelijk schoon en kan gewoon de vaatwasser in. 

Een goed alternatief voor een plastic rietje dus. Maar eigenlijk meer voor thuis. Rietjes van glas zijn hartstikke leuk om te zien, maar voor op reis wat minder praktisch. Het risico dat je rietje breekt is net iets te groot. Dit zijn je opties qua glazen rietjes.

Het handigste herbruikbare rietje voor op reis:
het opvouwbare metalen rietje

Vanwege het eindeloze gebruik, hoe makkelijk je ze schoon kan houden en hoe mooi ze zijn, zijn RVS-rietjes the way to travel. Het liefst koop je een opvouwbaar of uitschuifbaar exemplaar. Die worden vaak geleverd met een handig etuitje of een case, zodat je jouw duurzame rietje eenvoudig op kan bergen en bijvoorbeeld aan je tas kan vastmaken. 

Strawies zette trouwens ook 21 (!!) redenen op een rijtje om voor een metalen rietje te gaan. Als je nu nog niet overtuigd bent, weten wij het ook niet meer!

Bij Bol.com heb je meerdere opties. Check deze, deze, deze of deze

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.