Selecteer een pagina

Maak (ook) op vakantie je gezicht op een duurzame manier schoon. Veroorzaak zo min mogelijk afval door wasbare wattenschijfjes te gebruiken.

Waarom kiezen voor wasbare wattenschijfjes op reis?

Op reis is zero waste leven misschien nog wel belangrijker dan thuis. Thuis weet je tenminste wat er met je afval gebeurt en heb je er zelf invloed op door bijvoorbeeld afval te scheiden. Op reis heb je vaak geen flauw idee wat er met je afval gebeurt. In veel landen bestaat afval scheiden niet eens. En waar laten ze het? Gooien ze het vrolijk in zee? Of op een grote hoop ergens langs de weg? Neem dus liever wasbare wattenschijfjes mee. Gewone wattenschijfjes gooi je al na één keer gebruiken weg en meestal zijn ze ook nog in plastic verpakt. Zeker als je meerdere wattenschijfjes per dag gebruikt, scheelt dat best wel wat afval.

En trouwens, gewone wattenschijfjes worden meestal gebleekt met allerlei chemicaliën. Dat is niet oké voor het milieu en eigenlijk ook niet oké voor je huid.

Welke soorten herbruikbare wattenschijfjes zijn er?

Er zijn verschillende soorten wasbare wattenschijfjes.

  • Katoen
  • Badstof
  • Gerecycled materiaal
  • Bamboe
  • En combinaties.

Wasbare wattenschijfjes: review

Het is eerst wel even wennen die herbruikbare wattenschijfjes. Sowieso omdat het weggooien van een wattenschijfje bijna automatisme is. Maar ook omdat de wasbare wattenschijfjes een beetje anders aanvoelen. Ze zijn wat ruwer dan de wegwerpvariant, maar lang niet zo stroef als een washandje.

Opvallend is dat de meeste mensen eigenlijk minder reinigingslotion, remover of tonic gebruiken bij de herbruikbare wattenschijfjes (extra duurzaam dus!). Dit is omdat er wat structuur in de wasbare wattenschijfjes zit en zo wrijf je vuil en make-up net wat makkelijker van je gezicht af.

Wasbare wattenschijfjes schoonmaken

Wasbare wattenschijfjes maak je schoon door ze te wassen in de wasmachine, ergens tussen de 30 en 60 graden ongeveer. Lees vooral even het wasvoorschrift van jouw wasbare wattenschijfjes om te voorkomen dat je ze na één keer wassen al verpest. Als je ze niet dagelijks wast, of veel donkere of waterproof make-up gebruikt, is het slim om ze direct na gebruik even uit te wassen met handzeep of met wat shampoo onder de douche.

Met witte wasbare wattenschijfjes is het risico alsnog vrij groot dat ze snel grauw worden. Dus misschien vind je het dan prettiger om zwarte wasbare wattenschijfjes te kopen. Dat oogt wat frisser!

Let op! Doe dit niet met wasbare wattenschijfjes

Verwijder geen nagellak met de wasbare wattenschijfjes. Dan krijg je ze nooit meer schoon. Was ze altijd netjes in een afsluitbaar wasnetje zodat je de wasbare wattenschijfjes niet kwijtraakt in de wasmachine. In het ergste geval zou zelfs de afvoer van je wasmachine verstopt kunnen raken door de losse wattenschijfjes.

5 x wasbare wattenschijfjes kopen

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.