Selecteer een pagina

Is er wel ruimte voor duurzaamheid in het leven van een reisblogger? Eliane Roest laat zien dat het past. Gewoon door stapje voor stapje steeds duurzamere keuzes te maken. Ontdek welke stappen Eliane al heeft gezet en laat je inspireren tot jouw eerste of volgende stap.

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Ik ben Eliane Roest, online marketeer en ik run een reisplatform Instagrambloggers.nl. Duurzaamheid is een onderdeel van mijn leven wat ik niet meer weg kan denken of negeren. We hebben in deze maatschappij een verantwoordelijkheid en ik ben bereid deze te nemen.

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Nog helemaal niet zo duurzaam. Het begint altijd met bewustwording, dat is de eerste stap. Vervolgens ga je je erin verdiepen en ga je kijken welke stappen er op de korte termijn haalbaar zijn en wat vervolgstappen zouden kunnen zijn. Daarbij hou ik in mijn achterhoofd dat iedere stap er één is. Hierin laat ik me graag inspireren door mensen die al een paar stappen verder zijn, die volg ik op social media en zo krijg je steeds inspiratie voor een volgende stap.

“Een microavontuur kan al op wandelafstand van je eigen huis”

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Duurzaam reizen betekent op de eerste plaats minder reizen, althans minder reizen met het vliegtuig. Makkelijk gezegd als reisblogger. Maar dit is wel de reden dat wij alleen over bestemmingen in Europa schrijven. Grote avonturen vind je makkelijk ook dichtbij. Daarvoor hoeven we echt niet de hele wereld af te reizen. Een microavontuur kan je al aangaan op wandelafstand van je eigen huis. Duurzamer gaat het niet worden.

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Ondanks dat ik voor mijn blog wel eens met het vliegtuig reis, vliegen we voor onze vakanties eigenlijk nooit. De landen waar wij graag heen reizen, kan je of met de auto (helaas nog niet elektrisch) of met de trein bereiken. Daarnaast vind ik het interessant om te zoeken naar een accommodatie die zelf ook duurzaam bezig is.

Ook ter plekke kan je bewust op vakantie gaan. Investeer in de lokale economie, kies voor lokaal eten en probeer je voetprint te minimaliseren. Met andere woorden: laat je bestemming op dezelfde manier achter als je hem gevonden hebt. Of verbeter het door plastic op het strand te verzamelen met de kindjes. Om maar iets te noemen. Boek je vakantie verantwoord, rechtstreeks bij de aanbieder en niet via grote tussenpartijen die ervoor zorgen dat er weinig geld overblijft aan het einde van de rit.

Duurzamer reizen Eliane Roest reistips

Heb jij vliegschaamte?

Nee, ik vlieg niet veel en al helemaal niet voor vakantie. De vliegreizen die ik doe, zijn vaak werkgerelateerd. Wel compenseer ik waar mogelijk, alhoewel ik daar ook nog mijn vraagtekens bij heb. Daar zou ik mij graag wat meer in verdiepen. 

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Ik kan mij niet iets bedenken eigenlijk. Omdat ik mij altijd bewust ben geweest van de aarde die we gaan achterlaten, heb ik vaak ook activiteiten achterwege gelaten bewust. 

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Als treinreizen betaalbaarder zouden worden, de netwerken zich uit zouden breiden en als we in Nederland niet zo vaak een slechte ervaring zouden hebben met treinreizen, denk ik dat we steeds vaker het comfort van een treinreis zouden gaan waarderen.

Hoe zet je de eerste stap om duurzamer te reizen?

Ga net als ik groene blogs of social accounts volgen ter inspiratie. Zo krijg je op een hele leuke manier inspiratie en wordt dat zaadje vanzelf geplant op een subtiele manier.

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Ik verbaas mij nog steeds over al het wegwerpmateriaal. Neem je eigen drinkbekers, flessen, broodtrommels en boodschappentas mee. Ik heb ook hervulbare toiletspullen en zo kan ik nog eindeloos doorgaan. Kleine stapjes, maar als ik zie bij de douane wat er allemaal klakkeloos weggeworpen wordt, huil ik steeds een beetje. Het is gewoon echt niet nodig en zo makkelijk te voorkomen.

Benieuwd naar de blog van Eliane? Bezoek Instagrambloggers.nl

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.