Selecteer een pagina

Op vakantie met hippe slippers aan je voeten, een fijne zonnebril op je hoofd en ondertussen de wereld redden. Waar kunnen we tekenen? Ontdek in 5 vragen waarom je net een tikkeltje duurzamer reist als je met TOMS op vakantie gaat. 

Wat verkoopt TOMS eigenlijk?

TOMS maakt schoenen en zonnebrillen. Ze zijn vooral bekend van de espradilles, maar hebben een veel groter assortiment.

Wat is het verhaal van TOMS?

Het idee voor TOMS is geboren in 2006 in Argentinië. De Amerikaan Blake Mycoskie zag dat kinderen in een dorpje daar geen schoenen hadden. Met het bedrijf TOMS zorgde hij ervoor dat voor ieder verkocht paar schoenen een kind in nood ook een paar nieuwe schonen ontvangt. Het One for One concept bleek een groot succes en dus dook TOMS ook in de zonnebrillen business om mensen in nood te helpen door brillen te geven, maar ook door medische hulp om het gezichtsvermogen te behouden.

Waarom is TOMS een duurzame keuze?

De schoenen van TOMS zijn gemaakt van natuurlijke hennep, biologisch katoen en gerecycled polyester en de dozen zijn voor 80% gemaakt van gerecycled afval én zijn bedrukt met milieuvriendelijke soja-inkt.  De ambitie is om dit ieder jaar weer een stukje beter te doen.

TOMS heeft zelfs een vegan schoencollectie

Ook zijn er speciale lijnen (earthwise noemt TOMS dat) met schoenen gemaakt van gerecycled polyester van plastic flessen en schoenen die gekleurd zijn met plantaardige verf. 

Daarnaast heeft TOMS een beleid opgesteld voor duurzaam ondernemen wat ze strikt naleven. Daarin staan ook dingen als het voorkomen van slavernij en mensenhandel in de hele productieketen.

Wat maakt TOMS zo’n tof duurzaam merk?

TOMS is tof omdat ze zo maatschappelijk verantwoord in het leven staan. Een betere toekomst voor iedereen betekent volgens TOMS dat iedereen zich fysiek veilig en mentaal gezond voelt en gelijke kansen krijgt. 

Het One for One initiatief is natuurlijk fantastisch. Hoe mooi is het dat je met je aankoop indirect iemand die het minder goed heeft kan helpen? En dat niet alleen door iemand schoenen of een bril te geven, juist ook door duurzame, lokale programma’s op te zetten of te ondersteunen. Van iedere € 3 winst geeft TOMS € 1 weg. 

Het totaalbedrag gaat in een fonds en wordt verdeeld over verschillende projecten. Het schoenenprogramma waar het ooit allemaal mee begon, drinkwaterprojecten, training in oogverzorging van zorgvrijwilligers en leraren en subsidies aan lokale initiatieven. 

Benieuwd naar de precieze cijfers? Check de website van TOMS.

Waar kan ik TOMS producten kopen?

Je kunt op de website van TOMS terecht voor de schoenen en de brillen. Of ga langs bij één van de winkels. Online krijg je trouwens op je eerste bestelling 10% korting als je je inschrijft voor de nieuwsbrief.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.