In veel landen kun je niet zomaar kraanwater drinken. Leidingwater is vaak van slechte kwaliteit waardoor je er ziek van kan worden. Continu plastic flessen water kopen is alleen niet zo milieuvriendelijk. Wat zijn de alternatieven?
Water in het buitenland
Check altijd of het kraanwater op jouw vakantieadres veilig is. De site van de Amerikaanse RIVM is hiervoor heel handig.
Vaak zal de lokale bevolking het water wel gewoon drinken, zij zijn er aan gewend. Maar voor ons is het risico te groot. We zijn zo gewend aan het schone water hier in Nederland, dat ons lichaam het vervuilde water niet aan kan en ons ziek maakt.
Als kraanwater niet drinkbaar is, bedenk dan ook dat het misschien niet zo handig is om je tanden ermee te poetsen. En let op met ijsklontjes: vaak is dat gewoon bevroren kraanwater.
Veilig & duurzaam water drinken: vermijd de plastic fles
Het makkelijkste alternatief voor kraanwater is water uit de fles. Dat is veilig, maar uiteraard niet duurzaam. Als je op vakantie gaat in een land waar je gewoon het kraanwater kunt drinken, neem dan een navulbare drinkfles mee (zoals een Dopper). Die kun je onderweg altijd weer vullen. Neem ‘m leeg mee in je handbagage als je vliegt. Na de bagagecontrole kun je de drinkfles op het vliegveld vullen.
Mocht je in het land van bestemming geen water uit de kraan kunnen drinken, koop dan een grote verpakking water in de supermarkt ter plaatse zodat je de drinkfles steeds bij kunt vullen.
Tegenwoordig heeft Dopper ook prachtige drinkflessen die je water koel houden, of juist warm. Ook handig voor koffie en thee natuurlijk.
Water zuiveren op reis
Als kraanwater ondrinkbaar is, en je geen grote verpakkingen water kunt of wilt kopen, dan is water zuiveren op vakantie een goede optie. Er zijn verschillende manieren om dat te doen: met waterfilters, waterzuiveringstabletten en water koken.
Water zuiveren door te koken
Je kunt vervuild water koken om het drinkbaar te maken. Zo’n drie minuten koken is voldoende, maar langer kan natuurlijk geen kwaad. Daarna laat je het afkoelen (tenzij je thee wilt drinken natuurlijk). Als het water in je vakantieland wat naar chloor smaakt, of naar iets anders, verdwijnt die smaak helaas niet. Sommige mensen doen daarom wat zout bij het water voordat ze het koken. Dat helpt bij de smaak.
Er zijn reisdompelaars op de markt (onder andere bij Bol.com en Bever), een soort reiswaterkokers. Hiermee kun je snel water verhitten en aan de kook brengen. Dat is handig voor plekken waar het water niet zo veilig is om te drinken, maar ook gewoon op de camping. Voor een reisdompelaar heb je wel altijd stroom nodig.
Water zuiveren met waterzuiveringstabletten
Waterzuiveringstabletten doen precies wat de naam doet vermoeden: ze zuiveren het water. Lees altijd heel goed de gebruiksaanwijzing van waterzuiveringstabletten. Ieder merk heeft weer net even andere instructies. Meestal heb je 1 tablet nodig voor 1 liter water. Het water moet je dan een tijdje laten staan en daarna kun je het water veilig drinken. De waterzuiveringstabletten doden bacteriën en virussen. Het is trouwens ook beschikbaar in vloeibare vorm.
Water zuiveren met filters
Waterfilters zijn er in allerlei soorten en maten. Check het aanbod bij Bever maar eens. Je kunt losse elementen kopen die je gebruikt in je reguliere drinkfles of je koopt een drinkfles met ingebouwd waterfilter. Lifestraw is bijvoorbeeld een bekend merk. Ook zijn er waterfilters voor grotere hoeveelheden te koop. Handig als je bijvoorbeeld met een grote groep gaat kamperen.
Alternatief voor plastic rietjes
Denk je trouwens ook aan de plastic rietjes? Die belanden in landen waar afvalverwerking nog niet zo goed geregeld is vaak in de natuur. Je kent vast initiatieven als Ocean Clean Up en de Plastic Soup Foundation wel. Draag op een eenvoudige manier je steentje bij en weiger plastic rietjes in je drankjes. Drink uit het glas, of neem je eigen rietje mee. Er zijn mooie RVS-rietjes en bamboe rietjes te koop en ook handige uitschuifbare rietjes.
Drinkflessen, waterfilters, en waterzuiveringstabletten kopen
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.