Selecteer een pagina

Douchewater vindt via het doucheputje zijn weg richting zee. Oftewel, je douchegel, shampoo en conditioner ook. Daarom is het belangrijk om voor duurzame producten te kiezen, ook als je op reis bent. Gelukkig is duurzame shampoo nog nooit zo gemakkelijk verkrijgbaar geweest als nu. 

Wat is duurzame shampoo?

Oké, in een duurzame shampoo moeten dus milieuvriendelijke ingrediënten zitten en geen gekke gifstoffen en chemicaliën. Maar het gaat nog een stapje verder dan dat: het liefst kies je voor een shampoo die niet op dieren is getest en geen dierlijke ingrediënten bevat (vegan dus). Daarnaast is de verpakking nog een ding. Die is vaak van plastic gemaakt, maar er zijn zat opties met afbreekbaar en recyclebaar plastic of zelfs helemaal geen plastic. 

Laten we stuk voor stuk even inzoomen op deze drie ‘eisen’.

Eis 1 – Shampoo zonder palmolie en microplastics

Alles wat er in je shampoo zit, spoel je zo de riolering in. Eigenlijk is er nog heel veel discussie over wat er nu wel en niet oké is voor het milieu, maar iedereen is het er wel over eens dat er microplastics en palmolie grote boosdoeners zijn. Microplastics zijn minuscuul kleine stukjes plastic die in je shampoo verwerkt zijn. Ze zitten er in omdat ze een scrubbend en reinigend effect hebben. 

Palmolie is een plantaardige olie die ervoor zorgt dat de ingrediënten goed mengen en dat vuil losweekt en oplost in het water. Dat klinkt goed toch, natuurlijk? Helaas niet. Het probleem met palmolie is dat er regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor de oliepalmen. Ontbossing is een groot probleem en zorgt ervoor dat dieren als oerang oetans en tijgers steeds minder leefruimte krijgen. Ook de lokale bevolking verliest bij de winning van palmolie. Ze raken voedsel, brandstoffen en inkomsten kwijt. De mensen die op de plantages werken, doen dat vaak onder slechte omstandigheden. Als je alles wilt weten over palmolie en waarom dat slecht is, lees dan deze blog op Zaailingen. Een heel diepgaand, maar begrijpelijk, artikel. 

Helaas staat er niet gewoon palmolie of microplastics op de verpakking van je shampoo, maar zie je allemaal moeilijke namen waarvan je geen flauw idee hebt wat het betekent. Bestudeer toch even de ingrediëntenlijst van je favoriete shampoo. Dit zijn no go’s wat betreft ingrediënten: 

  • Microplastics (volledige lijst)
    • polyethyleen
    • polypropyleen
    • polyethyleentereftalaat
    • polymethylmethacrylaat
    • Nylon
  • Palmolie (volledige lijst)
    • Elaeis Guineensis
    • EthylhexylPalmitate
    • Sodium Kernelate
    • Palm Kernel
    • GlycerylStearate / Stearic Acid

Online zijn er trouwens ook allemaal recepten te vinden zodat je zelf shampoo kunt maken van vriendelijke ingrediënten. 

Even over die riolering…

In Nederland belandt ons douchewater via het riool in het oppervlaktewater. Dat zijn rivieren, beken, meren, enzovoorts. Voordat het daarin terecht komt, gaat het langs een rioolwaterzuivering. Daar wordt het water schoongemaakt. Een groot deel van de schadelijke stoffen wordt hier uit het water gehaald, maar niet alles. Of de rioolwaterzuivering alle stofjes van je shampoo er uit filtert, is maar de vraag. Neem dus liever het zekere voor het onzekere. 

En in Nederland is het ook nog eens behoorlijk goed geregeld. Je kunt je voorstellen dat dit niet overal ter wereld zo is. In sommige landen wordt het water een stuk minder goed gezuiverd, of helemaal niet. Sommige accommodaties zijn niet eens aangesloten op een riolering en daar loopt het douchewater gewoon via een buis de natuur in. Daarom is het extra belangrijk om milieuvriendelijke shampoo te gebruiken. 

Eis 2 – Diervriendelijke shampoo

Of een shampoo diervriendelijk is, is wat makkelijker te herkennen. Merken zijn meestal nogal trots wat dit betreft en zetten het graag op de verpakking. Let dus op of er een logo of tekstje op de verpakking staat. Bijvoorbeeld voor vegan of dierproefvrij. Dat is niet hetzelfde! Het feit dat een shampoo niet getest is op dieren, betekent nog niet dat het een vegan shampoo is. Er kunnen dierlijke producten inzitten, zoals ei, honing, bijenwas, melk, slakkenslijm….

Op de website van Shop Like You Give A Damn vind je een lijst met dierproefvrije cosmeticamerken in Nederland

Eis 3 – Zero waste shampoo

Al die tubes en flesjes, is dat nou echt nodig? Kan dat niet anders? Ja hoor! Je kunt kiezen voor gerecycled plastic, biologisch afbreekbaar plastic en er zijn meer goede alternatieven. Zo zorg je thuis en op vakantie voor minder afval. 

Helemaal zero waste zijn natuurlijk de shampoo bars. Die zijn hartstikke populair tegenwoordig en heel handbagage-proof. Fijn als je op vakantie gaat met alleen handbagage. 

Duurzame shampoo: wat is de ideale reispartner?

Ai, was het maar zo simpel om de allerbeste duurzame shampoo voor op vakantie aan te wijzen. Het is bijna onmogelijk om aan alle drie de eisen (vrij van palmolie en microplastics, diervriendelijk en zero waste) te voldoen. 

Daarnaast hebben ieders haar en hoofdhuid ook nog eens een andere verzorging nodig. De shampoo bar die bij de een fantastisch werkt, zorgt voor een bosje stro bij de ander. Veel uitproberen dus, en voor jezelf beslissen wat jij het allerbelangrijkst vind bij een duurzame shampoo. Op welke eis wil jij echt niet inleveren? Kiezen voor een zero waste shampoo bar, maar helaas wel met palmolie, is al zo veel beter dan een plastic fles met palmolie. Alle kleine beetjes helpen, echt. 

Gelukkig kun je op veel plekken natuurlijke en duurzame shampoo kopen tegenwoordig. Kijk bijvoorbeeld bij Bol.com of Big Green Smile voor een ruim aanbod, maar blijf kritisch en maak je eigen keuzes of iets wel of niet duurzaam is in jouw (groene) boekje.

Of, als je er helemaal vanaf wilt zijn: go bold! 😉

Duurzame shampoo
Foto: Christian Buehner, Unsplash

5x duurzame shampoo kopen

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.