Klimaatneutraal vliegen bestaat niet. Punt. Als je vliegt, is je beste optie om de uitstoot te compenseren. Maar dat is nog niet zo makkelijk, want bij welke organisatie kun je dat nou goed regelen?
CO₂-compensatie is vaak greenwashing
CO₂-neutraal vliegen in een farce. Het kán gewoon niet. En daarnaast gaat het ook niet alleen om CO₂-uitstoot, vliegtuigen stoten nog veel meer vervuilende stoffen uit, zoals roet en stikstofoxiden. Toch bieden reisorganisaties je vaak wel de mogelijkheid om je vlucht te compenseren. Maar dat moet je toch echt met een hele grote korrel zout nemen. Hoe zit dat?
CO₂-compensatie is een lastige, complexe uitdaging. Het is eigenlijk niet te berekenen hoe je écht volledig de CO₂ van je vlucht compenseert. En daarom claimen organisaties maar wat én rekenen ze veel te weinig geld voor compensatie. Check zeker dit item van Kassa daarover.
Compensatie van CO₂-uitstoot is dus grotendeels greenwashing: organisaties doen zich groener voor dan ze zijn. Zo worden met sommige certificaten geen nieuwe bomen aangeplant, maar koop je bomen die gewoon al ergens staan. Telt dat als compenseren? Als het bos anders was omgehakt wel, maar als het gewoon was blijven staan, maak je eigenlijk geen verschil.
Ook kan niemand inschatten hoe lang zo’n bos dan blijft staan. Wat is de looptijd van het project? En dan zijn er ook nog bosbranden. Steeds vaker vanwege de klimaatverandering. Dan komt de opgeslagen CO₂ gewoon weer vrij.
De uitleg van Kassa van het woord compenseren slaat de spijker op z’n kop: “een kleine bijdrage aan een project dat potentieel CO₂ uit de lucht haalt, maar lang geen volledige compensatie is en al helemaal geen compensatie van andere uitstoot van je vlucht.
Waar regel je het best je klimaatcompensatie?
Dan maar niet compenseren? Nee, het is nog altijd beter om iets te compenseren dan om niets te doen. Alleen kun je het beter zelf regelen dan via de vliegmaatschappij. Dan heb je het project en bedrag zelf in de hand.
Dit zijn betrouwbare Nederlandse organisaties die zich inzetten voor betere compensatie. Je kunt bij deze sites een calculator invullen zodat je weet wat een eerlijker bedrag is. Je zult zien dat het veel hoger ligt dan de vliegmaatschappijen je voor houden…
- Trees for All plant bomen in Nederland en het buitenland. Je kunt hier vliegreizen compenseren, maar ook autoreizen, gasverbruik en aankopen als een wasmachine of nieuwe trui.
- Fair Climate Fund richt zich op herbebossingsprojecten en schoner koken in ontwikkelingslanden. Hier kun je vliegreizen compenseren, maar ook autoreizen en gas en elektra.
- Just Diggit is geen organisatie voor klimaatcompensatie, maar hun natuurprojecten hebben wél invloed op de hoeveelheid CO₂ in de lucht. Een goed alternatief dus om wel iets terug te doen voor de natuur.
De toekomst van CO₂-compensatie?
Bomen halen CO₂ uit de lucht en slaan het op in de grond. Maar er is zo verschrikkelijk veel CO₂-uitstoot dat je eindeloos veel bomen nodig hebt. Gelukkig zijn er slimme mensen die daar iets op bedacht hebben: DAC-projecten. DAC staat voor Direct Air Capture. Bedrijven maken machines die via een ventilator CO₂ opzuigen. Die CO₂ wordt dan in de bodem opgeslagen of gerecycled. Een mooie, veelbelovende ontwikkeling! Eentje die natuurlijk mooi naast de drie genoemde compensatiebedrijven kan bestaan.