Als je haar maar goed zit toch? Nou ja, misschien vind je dat op vakantie iets minder belangrijk. Om te voorkomen dat je straks thuiskomt met een bosje stro op je hoofd, is het wél belangrijk je haar goed te verzorgen. Conditioner helpt! Maar hoe maak je de juiste, duurzame keuze?
Een natuurlijke conditioner: wat & waarom?
Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een natuurlijke conditioner? Het is heel simpel: al het douchewater vindt zijn weg naar de zee. Dus alle producten die je onder de douche gebruikt ook. Alles van parabenen tot chemische middelen spoel je bij een douchebeurt dus de zee in. Hoewel het in Nederland behoorlijk goed is gesteld met de waterzuivering, is dat in het buitenland lang niet altijd het geval. In minder ontwikkelde landen zijn douches soms niet eens aangesloten op de riolering en stroomt alles zo de natuur in. Daarom is het slim om een conditioner te kiezen met milieuvriendelijke ingrediënten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je shampoo: liever duurzaam!
Let vooral op microplastics en palmolie. Microplastics zijn heel kleine stukjes plastic die in je conditioner zitten vanwege de scrubbende en reinigende werking. Palmolie zorgt ervoor dat de ingrediënten zich goed mengen, maar helaas is het zo dat er veel regenwoud wordt gekapt voor de palmolieproductie. Daardoor verliezen dieren hun leefruimte en de lokale bevolking moet vaak plaats maken voor de oliepalmen en de arbeidsomstandigheden op de plantages zijn vaak slecht.
Producenten van conditioners weten de slechte bestanddelen goed te maskeren door moeilijke namen ervoor te gebruiken. Zo is het lastiger voor jou om te bepalen of je nou wel of niet een goed, duurzaam product in handen hebt. Hier een kort lijstje met synoniemen voor microplastics en palmolie:
- Microplastics (volledige lijst)
- polyethyleen
- polypropyleen
- polyethyleentereftalaat
- polymethylmethacrylaat
- Nylon
- Palmolie (volledige lijst)
- Elaeis Guineensis
- EthylhexylPalmitate
- Sodium Kernelate
- Palm Kernel
- GlycerylStearate / Stearic Acid
Nog beter: duurzame conditioner
Nu weet je wat een natuurlijke conditioner is, maar eigenlijk is een duurzame conditioner nog beter. Denk dan aan een zero-waste (verpakkingsvrij) conditioner en het liefst ook nog dierproefvrij en zonder dierlijke ingrediënten.
Bedrijven zijn maar wat trots als ze diervriendelijk zijn en plakken graag een logo op hun verpakking als ze vegan of dierproefvrije producten aanbieden. Dat is in ieder geval makkelijk te herkennen. Op de website van Shop Like You Give A Damn vind je een lijst met dierproefvrije cosmeticamerken in Nederland.
Het allerbeste voor het milieu zijn natuurlijk de verpakkingsvrije conditioners: de conditioner bars. Ook nog eens handig om mee te nemen in je handbagage. Zit er toch een verpakking om je conditioner, kijk dan eens waar de verpakking van is gemaakt. Gerecycled plastic? Biologisch afbreekbaar plastic?
Milieuvriendelijke conditioner zelf maken of zelf kopen
Je kunt natuurlijk zelf een conditioner maken. Dan weet je precies wat er in zit. Je maakt je eigen conditioner bijvoorbeeld van avocado, rozemarijn, honing of iets anders. Daar vind je veel recepten voor online.
Vind je dat iets te enthousiast? Kies dan voor een kant-en-klare natuurlijke conditioner. Het merk Faith in Nature gebruikt bijvoorbeeld alleen natuurlijke producten en de conditioner bars van LUSH zijn 100% vegetarisch, dierproefvrij en verpakkingsvrij.
Probeer bij je keuze rekening houden met de drie eisen: natuurlijke ingrediënten, diervriendelijk en zero-waste. Waarschijnlijk ga je DE ideale combinatie niet vinden, maar je kunt wel een stap in de goede richting doen! Bij Bol.com vind je al een redelijk uitgebreid aanbod en ook bij Big Green Smile moet je vast een fijne conditioner kunnen vinden.
4 x duurzame conditioner kopen
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.