Als je outdoorkleding of reisuitrusting gaat shoppen, slaan de merken je om de oren met interessant klinkende afkortingen. PFC-vrij! BPA-vrij! Klinkt goed, maar waarom moet je ‘t willen?
PFC-vrij kom je vooral bij outdoorkleding tegen en BPA-vrij bij plastic reisuitrusting. Als een product geen PFC’s of BPA bevat, dan zal een merk je dat zeker vertellen. Want ze zijn er (terecht) trots op.
Wat is BPA?
BPA = Bisfenol A
Wat doet BPA eigenlijk?
BPA is een weekmaker en dat betekent dat het plastic en kunststof elastisch maakt. Het zit dus in allerlei verschillende producten: van waterflesjes tot broodtrommels en van speelgoed tot voedselverpakkingen.
Waarom kies je liever voor BPA-vrij?
BPA kan schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en het hormoonsysteem beïnvloeden. Het kan zijn dat je via je waterfles kleine hoeveelheden BPA binnenkrijgt. Vooral als het flesje opwarmt in de zon of als je het flesje hergebruikt. Sinds 2011 mag BPA ook niet meer gebruikt worden in babyflessen. Maar voor volwassenen is het ook slim om BPA te vermijden. Kies bijvoorbeeld voor een BPA-vrije drinkfles van Dopper.
Wat zijn PFC en PFAS?
PFC = perfluorochemicals
PFAS = per- en polyfluoralkylstoffen
En het is precies hetzelfde. PFC is de Engelse benaming en PFAS de Nederlandse.
Wat doet PFC eigenlijk?
Kort door de bocht zorgen PFC en PFAS ervoor dat kleding water-, vet- en vuilafstotend is. Je vindt ze in kleding, tapijt, pannen met een anti-aanbaklaag, brandblussers en meer.
Waarom kies je liever voor PFC-vrij?
PFC’s zijn dus nuttig, maar helaas totaal niet duurzaam. Dat zit zo: het coating laagje op bijvoorbeeld je outdoorjas of tent laat met de tijd langzaam los. Daardoor verspreidt het zich in het milieu. De natuur kan PFC’s niet afbreken en uit onderzoeken blijkt dat ze gevaarlijk kunnen zijn voor voortplanting en zelfs mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn – zowel bij mens als dier.
Je ziet daarom steeds meer outdoormerken PFC-vrij produceren. Bijvoorbeeld Jack Wolfskin en Vaude.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.
Foto boven: Giorgio Trovato via Unsplash