Selecteer een pagina

Je weet natuurlijk heus wel dat je sigarettenpeuk op straat of in de natuur dumpen niet zo’n goed idee is. Het ziet er rommelig uit, het is slecht voor het milieu en eigenlijk is het gewoon best asociaal. Neem daarom een zakasbakje mee naar de camping, een festival, op vakantie of gewoon altijd. 

De natuur als asbak

Vaak is het niet eens onwil. Je wilt wel je asresten en sigarettenpeuken netjes opruimen, maar soms ontbreken de faciliteiten. En zo’n brandende peuk stop je dan niet in je tas of broekzak, dus dan maar op straat. Of misschien probeer je ‘m nog uit het zicht te werken en gooi je ‘m in het riool. Of lekker wegmoffelen tussen het zand op het strand. Hoe irritant is dat? Het strand als asbak. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een plekje op het strand voor je handdoek eerst moet ontdoen van sigarettenpeuken of dat je tijdens een fijne strandwandeling zo’n vieze sigarettenpeuk tussen je tenen vandaan moet halen. Gadver!

Vervuiling door sigaretten

Het is niet best voor de aanblik dus, maar wist je dat de natuur er soms wel meer dan tien jaar over doet om zo’n sigarettenfilter af te breken? Volgens sommige bronnen duurt het zelfs 15 jaar! Bizar lang! Volgens Milieu Centraal belandt er jaarlijks 10 miljoen kilo sigarettenpeuken op straat en in de natuur. Nog een feitje: 1 sigarettenpeuk kan tot 8 liter water vervuilen en daarmee het hele ecosysteem om zeep helpen. Vissen gaan dood, schelpdieren leggen het loodje. En daarnaast is er nog het risico dat dieren en kleine kinderen de peuken opeten. De schadelijke ingrediënten komen dan in de maag terecht. 

In 2020 staat er in Nederland een boete van 140 euro op het achteloos weggooien van je sigarettenpeuk. Maar als je eens goed om je heen kijkt op straat, zul je zien dat dit weinig indruk maakt op mensen en dat de boetes nauwelijks opgelegd lijken te worden. 

Zakasbakjes om de natuur te beschermen

Doe het dus gewoon niet. Wees respectvol voor de mens en natuur en gooi je sigarettenpeuken gewoon bij het afval of neem een zakasbakje mee als je erop uit gaat. Of dat nou kamperen, festivallen of zon aanbidden is. 

4 x zakasbakjes kopen

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.