Uit liefde voor dieren werden we jarenlang laaiend enthousiast over zwemmen met dolfijnen, olifantenritjes en knuffelen met tijgers. Degenen die er vooral enthousiast over zijn, zijn de organisatoren van zulke toeristische uitjes. Zij verdienen dik geld over de rug van de dieren. En de dieren? Die komen er slecht vanaf.
Dierenleed op vakantie
Laten we voorop stellen dat je het soms gewoon echt niet weet. Dat je geen flauw idee hebt dat je bijdraagt aan dierenleed. De verkopers van dierenshows en aanbieders van olifantenritjes weten het allemaal goed aan je te verkopen. Ze spelen in op hoe schattig de dieren zijn en voor je het weet lig je dus in een zwembad met dolfijnen of maak je een selfie met een tijger. Gewoon omdat het kan. En de realisatie dat het misschien niet zo diervriendelijk was, komt pas achteraf. Dat kan hè?
Maar daarom is het zo goed dat steeds meer dierenwelzijnsorganisaties zoals World Animal Protection aandacht vragen voor dierenleed op vakantie. Zodat we allemaal betere keuzes kunnen maken en ons niet laten verleiden tot foute dierenactiviteiten.
Kijktip: Floortje reist mee
In het reisprogramma Floortje reist mee neemt Floortje Dessing je mee op een reis van Nederland naar Nepal. In verschillende landen kijkt ze hoe mensen met dieren omgaan. Zo zie je een dame die beren redt, een meneer die zich inzet voor straathonden, een trotse eigenaar van een ‘worstelkameel’ en veel meer. Heel indrukwekkend.
Wat zijn foute dierenactiviteiten?
Als je op vakantie gaat, dan doe je er goed aan om deze activiteiten te vermijden:
- Zwemmen met dolfijnen
- Olifantenritjes
- Selfies of knuffelen met apen, tijgers, slangen, koala’s en andere dieren
- Dierenshows, zoals dieren die kunstjes doen, kamelenraces of stierenvechten
- Fish spa
- Ezelritjes en draagezels
- Dierentuinen
Hieronder lees je waarom dit foute dierenactiviteiten zijn. Het zijn natuurlijk altijd algemeenheden en bij iedere aanbieder kan de situatie verschillen. Misschien dat bepaalde omstandigheden net anders zijn, maar zo heb je in ieder geval een idee van waar je op moet letten. En bij twijfel: niet doen!
Wat is er mis met zwemmen met dolfijnen?
Dolfijnen worden uit de oceaan gevangen en in een (te) klein bassin gestopt om kunstjes te doen. Vaak krijgen ze geen eten voor de shows en zwemsessies zodat ze tijdens eigenlijk alles doen voor een snack.
En wat dacht je van het water in het bassin? Vaak zit daar chloor in. Da’s toch bizar? Een dolfijn leeft namelijk fulltime in dat water. Ze kunnen er zelfs blind van worden.
Waarom zijn olifantenritjes niet oké?
Een olifant heeft van nature helemaal geen zin in mensen op zijn of haar rug. De rugwervels van olifanten zijn daar helemaal niet voor gemaakt, ze zijn heel gevoelig. Daarom ‘breken’ de ‘trainers’ ze. Ze worden mishandeld en uitgehongerd zodat ze het toch toelaten. Jonge olifantjes worden vrijwel direct van hun moeder gescheiden zodat de mishandeling meteen kan beginnen.
Nu lijkt een ‘sanctuary’, ‘shelter’ of ‘farm’ beter. Omdat je daar olifanten wast en aait en er niet op rijdt. Maar vaak houden de ‘trainers’ een haak bij de hand om ze ongezien in bedwang te houden.
Waarom zijn selfies en knuffelen met wilde dieren slecht?
Wilde dieren maken geen selfies en knuffelen niet met mensen. Ze willen helemaal niet vastgehouden worden door kettingen of door jou. De eigenaren drogeren ze of mishandelen ze, zodat ze rustig blijven. Ook worden de tanden getrokken. Onze aanraking is eigenlijk alleen maar stressvol voor de dieren.
Vaak kun je dit doen bij ‘farms’ en ‘shelters’ of een ‘sanctuary’. En die naam is nogal misleidend. Het geeft je het idee dat dit een goede plek is voor de beesten, waar zielige dieren een tweede kans krijgen. Maar doordat deze dieren zoveel contact hebben met mensen, kunnen ze nooit meer terug naar hun natuurlijke omgeving. Dat zouden ze niet overleven. Het is dus maar de vraag wat er met die schattige baby leeuwtjes en baby koala’s gebeurt als ze groter worden en niet meer zo aaibaar zijn voor toeristen.
Let zeker op bij leeuwen en tijgers. Die worden in Afrika bijvoorbeeld daarna een in ‘canned hunting’-gebied gedumpt zodat mensen ze makkelijk kunnen afschieten.
Wat is er mis met dierenshows?
Om een beer te laten dansen, moet je ‘m mishandelen. Dat geldt ook voor andere dieren. Met harde hand worden de trucjes aangeleerd. Meestal worden de beesten al heel vroeg bij hun moeder weggehaald. Als ze jong zijn, zijn ze namelijk makkelijker te ‘breken’. De training en trucjes zijn niet alleen pijnlijk, maar ook stressvol voor de dieren. En de vraag is natuurlijk ook of hun leefomgeving wel oké is. Meestal liggen ze de hele dag vast aan een ketting of zitten ze in een te klein hok.
Ook lokale tradities met dieren zijn vaak zeer dieronvriendelijk. De lokale bevolking ziet dat zelf misschien (nog) niet, omdat ze het al eeuwen zo doen. Maar steun dit soort intiatieven niet. Denk aan kamelenraces of stierenvechten bijvoorbeeld. Je kunt je zelfs afvragen of je wel een stierenvechtarena moet bezoeken als er geen races zijn. Het entreegeld gaat immers wel naar de arena…
Waarom is een fish spa niet oké?
Vooral in Azië zie je ze veel: van die bakken met knabbelvisjes die het eelt en dode huidschilfers van je voeten eten. Maar even serieus: denk je dat die visjes in het wild écht leven van mensenvoeten? Ze krijgen gewoon niks anders te eten, dus ze moeten wel.
Waarom zijn ezelritjes en draagezels slecht?
Ezels zijn sterke beesten, maar niet gemaakt om meer dan 40 kilo te dragen. Oftewel: geen volwassenen. Toch worden mensen er vaak opgezet, bijvoorbeeld in de bergen omdat de wandeling te heftig is. Ook worden ezels vaak gebruikt als bagagesjouwer. Ze nemen dan vele kilo’s aan bagage mee en worden continu opgejaagd door de gidsen. Vaak krijgen ze dan geen pauze of eten en drinken.
Wat is er mis met dierentuinen?
Eigenlijk speelt deze discussie ook gewoon in Nederland: de dieren hebben te weinig ruimte. Is een dierentuin nog wel van deze tijd? En dan valt het in Nederland eigenlijk nog wel mee ten opzicht van sommige andere landen. Kale hokken, kleine hokken, slechte verzorging, shows waar de dieren aan mee moeten doen. Het is allemaal geen pretje voor de dieren. Als je een kaartje koopt, steun je deze praktijken.
Doe niet mee aan dierenleed op vakantie
Als je ook maar een klein beetje twijfelt over of een activiteit wel zo leuk is voor de dieren, doe dan gewoon niet mee. Zolang toeristen geld blijven betalen voor foute dierenactiviteiten, blijven mensen ze aanbieden.
Als je meer wilt doen tegen toeristisch dierenleed, neem dan een kijkje op de site van World Animal Protection. Daar staan allerlei campagnes waar je met één klik aan mee kunt doen. En je kunt ook altijd dierenleed in melden bij Stichting Aap, ook dierenleed in het buitenland.
Ter plekke kun je ook altijd een klacht indienen. Bijvoorbeeld bij de reisorganisatie, touraanbieder of het boekingsplatform. Je kunt direct de gids aanspreken of een mail sturen. Of schrijf een review op bijvoorbeeld Google, zo maak je nog meer mensen bewust van het onnodige dierenleed.
Foto olifant: Geranimo via Unsplash
Foto ezel: Iva Rajović via Unsplash