Selecteer een pagina

Achter Duurzaamopreis.com zit Kim Sterenborg. Ik dus. Een beetje gek om jezelf te interviewen? Absoluut, maar wel zo leuk om ook mezelf even voor te stellen en wat meer te vertellen over het idee achter deze website. 

Wie ben je en wat heb jij met duurzaamheid?

Ik ben Kim en ben de eigenaar van de reisblog Kim op reis én deze website. Daarnaast ben ik freelancer in content en communicatie. 

In de reiswereld en dus ook onder reisbloggers is duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp geworden de afgelopen jaren. Maar reizen en duurzaamheid zijn best lastig met elkaar te rijmen. De klimaatverandering is zo’n groot probleem, het is als leek niet te overzien. Ik merkte dat ik een beetje overweldigd raakte en dat het voelde alsof alles aan reizen fout was. En zo ontstond het idee voor Duurzaamopreis.com. Omdat ik denk dat je met kleine aanpassingen toch al verschil kan maken. 

Hoe duurzaam vind jij jezelf eigenlijk?

Als ik het moet uitdrukken in een rapportcijfer: een zesje. Ik maak echt wel bewuste keuzes in de supermarkt, doe lang met mijn kleding, let op mijn water- en energieverbruik, compenseer mijn vluchten, maar doe aan de andere kant ook meer dan genoeg niet-duurzame dingen zoals autorijden en vlees eten. 100% duurzaam leven lijkt me extreem lastig en stressvol. Mijn aanpak is daarom meer een praktische: duurzaam waar het kan. 

Duurzaam reizen tips Kim Sterenborg

Wat betekent duurzaam reizen voor jou? 

Voor mij betekent het dat je wat langer nadenkt over de keuzes die je maakt. Kun je de negatieve impact van reizen verkleinen en de positieve impact vergroten? Dus wat kun je doen om jouw vakantie minder belastend te maken voor het milieu, of zodat de lokale bevolking profiteert van jouw bezoek. 

Hoe houd jij rekening met duurzaamheid als je op vakantie gaat? 

Ik kijk vooral naar kleine dingen. Hoe kun je eenvoudig je vakantie wat duurzamer maken? En dat kan overal inzitten: het vervoer, de toiletspullen die je meeneemt, het soort activiteiten dat je op je bestemming doet. Kun je bijvoorbeeld per land reizen? Of kun je een wandeltour met een lokale gids doen? 

Heb jij vliegschaamte?

Vliegschaamte was even een beetje een modewoord. En ik voelde ‘m wel hoor. Want als reisblogger wil je vliegen naar de mooiste bestemmingen. En niet alleen als reisblogger, als persoon wil ik dat ook. Maar uiteindelijk heb ik geen vliegschaamte. Natuurlijk vind ik dat je met de trein moet reizen als dat kan en dat het in verhouding beter is om drie weken naar Thailand te gaan dan een week. En ik compenseer mijn vluchten, hoewel dat ook niet een waterdichte oplossing is. Ik hoop dat de luchtvaartindustrie snel stappen gaat maken richting duurzamer vliegen. Het kan wat dat betreft niet snel genoeg gaan. 

Heb je weleens iets niet-zo-duurzaams op vakantie gedaan wat je nu nooit meer zou doen? Vertel!

Sowieso. En waarschijnlijk meer dan wat ik me nu kan herinneren en waarschijnlijk doe ik nu ook nog dingen waarvan ik over tien jaar denk: “dat kan echt niet.” Wat nu meteen bij me opkomt zijn activiteiten met dieren. Een olifantenritje in Thailand, zwemmen met dolfijnen op Curaçao. Ik had geen idee dat dat niet oké was. Verblind door de schattigheid van de dieren heb ik dat soort dingen vroeger wel gedaan en nu zou ik me daar niet meer aan wagen. 

“100% duurzaam leven lijkt me extreem lastig en stressvol. Mijn aanpak is daarom meer een praktische: duurzaam waar het kan. “

Wat zou het makkelijker maken om duurzaam te reizen?

Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk geld. Maak het goedkoper om duurzame keuzes te maken. Maar het leven wordt eigenlijk alleen maar duurder. Dus dat is een lastige. Dus ik denk ook aan transparantie. Er zijn ontzettend veel duurzame keurmerken, maar eigenlijk heb ik geen idee wat ze betekenen. 

Het zou mooi zijn als organisaties duurzaamheid inzichtelijk kunnen maken. Skyscanner laat bijvoorbeeld zien welke vlucht de duurzamere keuze is, Booking heeft de optie om op duurzame accommodaties te zoeken. Ik snap ook dat je deze claims met een gezonde dosis argwanendheid moet bekijken, maar het is wel een mooie stap. Het zorgt ook voor bewustwording bij ons als consument. 

Duurzame reiziger Kim Sterenborg

Wat is jouw allerbeste duurzame reistip?

Slow travel. Neem de tijd om te reizen en blijf langer op je bestemming. In verhouding heeft je vlucht minder impact als je ergens langer blijft. En als je ergens langer bent, heb je ook de tijd om de plek beter te leren kennen. Veel mensen tikken snel alle highlights af en gaan door. Maar als je wat meer tijd hebt, kun je bijvoorbeeld ook nog een mooie wandeling door de omgeving gaan maken, of eten bij dat lokale tentje.

 

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.