Op reis kun je nieuwe smaken ontdekken, maar hoe maak je duurzame eetkeuzes onderweg? In deze blog vind je handige tips om tijdens je vakantie duurzamer te eten. Van biologische restaurants tot het ondersteunen van lokale boeren: duurzaam eten is een makkie!
Tip 1 – Een goede voorbereiding…
Lees alvast blogs over wat lokale gerechten op je bestemming zijn. En vraag tips bij je accommodatie voor de beste plekken om die uit te proberen. Je kunt ook specifiek vragen om biologische of vegan restaurants of boerenmarkten.
Tip 2 – Gebruik HappyCow en TripAdvisor
Je hoeft op reis heus niet opeens al het vlees links te laten liggen, maar zo af en toe kan best toch? Een handige website om je daarbij te helpen is Happy Cow, daar vind je alleen maar vegan restaurants. Ze hebben ook een app als je dat makkelijker vindt. Check het hier.
Bij TripAdvisor kun je bij de filters ook aangeven dat je alleen vegetarische of vegan opties wilt zien. Vind een restaurant.
Tip 3 – Vermijd all-you-can-eat restaurants
All-you-can-eat formules kunnen als een hele goede deal klinken, tenminste: als je een grote eter bent. Voor kleine eters is het meestal niet zo voordelig. Maar helaas vindt er bij all-you-can-eat restaurants ook veel voedselverspilling plaats. Hoewel ook steeds meer van deze restaurants de regel instellen dat je eerst alles op moet hebben, voor je weer mag bestellen. Toch wordt er zo veel eten weggegooid. Dat geldt ook voor all-inclusive vakantieverblijven.
Tip 4 – Gebruik Too Good To Go
Misschien ken je Too Good To Go wel van thuis. Het is een app waarbij je voedselverspilling tegen kan gaan door eten tegen een aantrekkelijke prijs te ‘redden’ bij restaurants, hotels en winkels. Zo kun je ook op vakantie bij leuke adresjes terechtkomen en geld besparen. Download de app.
Tip 5 – Ga voor lokale specialiteiten
Als je tip 1 ter harte hebt genomen (vooraf uitzoeken wat lokale specialiteiten zijn), dan kun je als je eenmaal in een restaurant zit lekker een lokaal gerecht bestellen. Deze worden meestal gemaakt met producten uit de regio en zo ondersteun je en de lokale economie en verminder je jouw ecologische voetafdruk.
Ook slim: als je vlees wilt eten, eet dan lokaal vlees. Kies voor kip als dat de belangrijkste vleesbron van een land is en niet voor een beef burger als er daarvoor vlees geïmporteerd moet worden.
Tip 6 – Eet in lokale restaurants
Probeer de ketens te vermijden en kies juist kleine, lokale restaurants. Zo support je de lokale gemeenschap. Vaak zijn dit ook de restaurants die duurzamer en lokaal inkopen.
Tip 7 – Bestel kleinere porties of deel gerechten
Als je inmiddels voor de vierde keer uit eten gaat deze week, is een compleet driegangendiner misschien iets te veel van het goede. Bestel dan alleen een hoofdgerecht, een kleinere portie of deel iets met je tafelgenoten. Zo ga je voedselverspilling tegen.
Tip 8 – Shop lokaal en kook zelf
Bezoek een biologische markt, een boerenmarkt of ga zelf langs bij de boer. Vaak kun je dan ook nog een leuke rondleiding krijgen. En vervolgens ga je lekker zelf kokkerellen of op z’n minst een ontbijtje klaarmaken.
Tip 9 – Re-usable plastic uitrusting
Soms is het handig om je eigen spullen mee te nemen onderweg. Zeker als je gaat kamperen, hiken of backpacken. Denk bijvoorbeeld aan een herbruikbare waterfles (zoals Dopper), een herbruikbaar rietje of een spork. Dit soort spullen hergebruiken is natuurlijk veel duurzamer dan wegwerpbestek, plastic rietjes enzovoorts.
Tip 10 – Do as the locals do
Laat je verrassen en adviseren door de experts: de lokale bevolking. Zij weten precies wat de leuke en goede plekken zijn. Staat er een rij bij een bakker? Aansluiten! En bestel wat diegene voor je bestelde. Wees gewoon een beetje avontuurlijk en sta open voor nieuwe smaken.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvangt duurzaamopreis.com mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor.